Nu åtalas grannen för mord på 91-åringen.
Nu åtalas grannen för mord på 91-åringen. - Foto: Johan Nilsson/Hasse Holmberg/TT

Grannkvinnans brutala mord – efter pannkaksfrukosten

I mars i år äter två grannar, 60 och 91 år gamla, frukost tillsammans. Men frukosten blir den sista för 91-åringen och nu åtalas 60-åringen för mord på sin granne i Helsingborgs tingsrätt.


I mars i år äter två grannar, 60 och 91 år gamla, frukost tillsammans. En bild på den glada och leende 91-åringen som vispar pannkakssmet skickas till en anhörig. Men frukosten blir den sista i 91-åringens liv.

Kvinnorna ska ha varit grannar under en längre tid och sedan några månader tillbaka hjälpte 60-åringen dagligen till hemma hos 91-åringen som var allt skörare sedan hennes make gått bort några månader tidigare, rapporterar Expressen.

Tillhörigheter försvann ur kvinnans bostad

Grannen ska ha varit mycket mån om att hjälpa den äldre kvinnan, och enligt anhöriga, velat ta över vården om kvinnan helt och hållet. Men den nära kontakten emellan hann enbart pågå i några månader, detta när 91-åringens make fortfarande var i livet, för då var inte grannen välkommen in i parets gemensamma bostad.

– Maken trodde att hon försökte lura NN fick jag känslan av, säger hemtjänstpersonal i förhör, med hänvisning till tidningen.

Samtidigt ska en annan person från hemtjänsten beskrivit 60-åringen som "hysterisk" och "opålitlig".

När 91-åringens make dog i januari ska grannen börjat besöka henne varje dag. Samtidigt ska hemtjänstpersonalen uppgett att tillhörigheter börjat försvinna från den äldre kvinnans lägenhet, bland annat ska pengar och tabletter försvunnit.

Hemtjänstpersonal: "Hon visste mer än vad hon låtsades"

Samma dag som grannen ätit frukost med 91-åringen har hon ringt släktingar till den äldre kvinnan och sagt att hon inte svarat när hon upprepade gånger ringt och knackat på hennes dörr. 

När hemtjänsten tar sig in i lägenheten några minuter senare är dörren olåst, och på golvet ligger 91-åringen livlös. Hon har sticksår på kroppen.

Samtidigt, på andra sidan dörren bankade grannen och ryckte i dörrhandtaget – och ville bli insläppt. Hemtjänstpersonalen beslöt sig för att hålla dörren låst.

– Hon visste mycket mer än vad hon låtsades. Det gav hon sken av. Hon visste vad som hade hänt, säger en av personalen i förhör.

Polisen hittade blodig kniv i grannens bostad

Grannen greps av polis samma dag som dödsfallet, då var hon kraftigt berusad. Senare under dagen har kvinnan uppgett att hon haft minnesluckor.

Anhöriga har svårt att se att, hon den hjälpsamma grannen skulle ha mördat deras släkting. Själv säger 60-åringen att hon aldrig skulle skada 91-åringen. Men hur det kommer sig att polisen under husrannsakan hittade blodspår från 91-åringen och en blodig kniv i hennes bostad har hon i förhör ingen riktig förklaring kring, skriver tidningen.

Enligt förundersökningen ska grannen även haft skador på en arm och på händer. Nu har kvinnan åtalats vid Helsingborgs tingsrätt för mord och två fall av bedrägeri, detta efter att hon tagit ut 15 000 kronor från 91-åringens kontokort. Hon förnekar brott. 

Rättegången pågår till och med fredag i Helsingborgs tingsrätt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!