Så sparar du pengar under inflationen som student.
Så sparar du pengar under inflationen som student. - Foto: Unsplash

Experten: Så sparar du pengar i inflationen – som student

Inflationen är ett faktum och för de flesta svenskar syns det tydligt i plånboken. Som student är man extra utsatt när det kommer till privatekonomin. Hur gör man för att spara i en ekonomiskt påfrestande tid?


Privatekonomi är ett ord som klingar olika från person till person. Hos studenter, som vanligtvis är beroende av sitt månatliga CSN, märks det extra tydligt att pengarna inte räcker till lika mycket – speciellt inte under inflationstider.

Nyheter24 tog därför kontakt med Emma Persson, privatekonom på Försäkringar, för att diskutera ekonomi och sparande som student.

Vad är inflation?

Till en början kan det vara bra att reda ut vad begreppet inflation över huvud taget betyder. Enligt Emma är det enkelt förklarat en företeelse som gör att priserna stiger till den grad att vi för samma mängd pengar kan köpa färre varor.

– För oss vanliga konsumenter har det säkert blivit tydligare de senaste månaderna att lönen och studiemedlet inte räcker till lika mycket som innan, inleder Emma och förklarar att inflationen just nu är högre än den varit på flera decennier.

Skapa budget som student

Då är det kanske inte så konstigt att det känns extra hårt i plånboken, inte minst för de som studerar. Emma tipsar om att hålla extra koll på utgifterna i dessa tider och se till att det räcker till det viktigaste.

– Det lättaste sättet att hålla koll är att göra en budget så att du vet hur mycket pengar du har till respektive utgiftspost. Du kan också ta du reda på hur mycket pengar du kan spendera efter de nödvändiga utgifterna är betalda, till exempel varje vecka. Det gör det lättare att hålla budgeten.

Så håller du budgeten som student

Hur går du då tillväga för att hålla budgeten varje månad, något som oftast är lättare sagt än gjort?

Enligt Emma bör du först och främst kartlägga var dina pengar tar vägen en vanlig månad. På så sätt identifierar du det hon kallar för "utgiftstjuvar".

– Vi lägger ofta mer pengar än vi tror på saker som kanske inte är helt nödvändiga. Var inte en lång och trogen kund hos elleverantörer, försäkringsbolag eller banker. Det lönar sig sällan. Undersök med jämna mellanrum om du kan få ett bättre pris hos någon annan, tipsar Emma.

Så ökar du inkomsterna som student

Andra råd som Emma kommer med är att försöka öka inkomsterna, antingen genom att ta dig an ett extrajobb eller försöka sälja saker du inte längre behöver eller har nytta av.

Hon är däremot noggrann med att påpeka att du som student måste ha koll på hur mycket du får ha i inkomst, så att du inte tjänar mer än maxtaket för CSN och därmed blir återbetalningsskyldig.

Minska utgifter som student

För att minska utgifterna på mat och annat nödvändigt kan det vara bra att hålla ett extra öga öppet för rabatter och erbjudanden.  

– Det finns ofta studentrabatter och även appar som håller koll på erbjudanden i livsmedelsbutikerna där du bor. Handla mat efter säsong och anpassa matsedeln till veckans rabatter om det är möjligt. Matlåda är ofta redan en självklarhet för studenter, och det är ett bra sätt att hålla nere matutgifterna.

Skaffa bostadsbidrag som student

Lite mer robusta tips som Emma ger under intervjun är att se över möjligheten till bostadsbidrag. Hon hänvisar till Försäkringskassans "Kassakollen". 

– Studentlivet kan vara en tuff period rent ekonomiskt, men tänk på att ha förmågan att leva snålt är en bra egenskap att ha med sig under resten av livet. Ibland bjuder livet på överraskningar som gör att en sådan kunskap är bra att ha, avslutar Emma Persson i intervjun med Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!