Så räddar du ekonomin under inflationstider som ensamstående förälder.
Så räddar du ekonomin under inflationstider som ensamstående förälder. - Foto: Privat, Unsplash

Så sparar du pengar i inflationen – som ensamstående

Att vara ensamstående förälder var redan tufft innan inflationen satte sitt grepp om den svenska privatekonomin. Nu kan det vara ännu mer utmanande att få ihop ekonomin. Hur sparar du in på pengarna på bästa sätt? Nyheter24 har svaren!


Är du ensamstående förälder och kämpar med alla tyglar för att få ekonomin att gå ihop? Det kan inte vara lätt, speciellt inte under den ökade inflationen.

Just därför tog Nyheter24 kontakt med Shoka Åhrman, sparekonom på SPP/Storebrand.

Shoka Åhrman är sparekonom och pratar om ensamstående föräldrars ekonomi med Nyheter24. Bildkälla: Privat

Högsta inflationen på 30 år

Inflationen har minst sagt satt sina spår i samhället. Shoka menar att vi just nu har den högsta inflationen på 30 år, vilket märks genom att vår köpkraft minskar. Vi får alltså mindre varor och tjänster för samma peng som innan inflationen drog igång och samtidigt får vi inte samma löneökning som utvecklingen i samhället.

– Till en början handlade inflationen väldigt mycket om energipriserna och bensinpriserna. Nu ser man att det finns en spridning, alltså en ökning i livsmedelspriserna och tjänstesektorn. Det är i princip allt vi konsumerar i dag i hushållen, inleder Shoka i intervjun.

Ensamstående föräldrar drabbas hårdast av inflationen

Hon fortsätter förklara att de som drabbas hårdast av de ökade priserna är just ensamstående föräldrar. Dels på grund av att deras inkomster är mer sårbara, vab-dagarna blir fler och det var också den gruppen som drabbades allra hårdast av pandemin.

– Ser vi på ensamstående föräldrar så är det klart att de drabbas jättehårt. Det handlar inte längre om en enstaka vara som man kan välja bort, utan det handlar om att i princip allt på frukostbordet har blivit dyrare.

Inflationen drabbar även studenter, och hur du som student kan spara in på ekonomin på bästa sätt läser du här.

De som drabbas hårdast av de ökade priserna är just ensamstående föräldrar. Bildkälla: Unsplash

Planera ekonomin som ensamstående

Även om Shoka inte tvivlar på att ensamstående föräldrar och utsatta grupper generellt är bättre på att planera, så är det extra viktigt under inflationstider.

– Om man ser till vad de kan göra så har det blivit viktigare än någonsin för alla grupper, främst den gruppen, att det krävs större planering. Det handlar bland annat om att hålla sig till sina inköpslistor och bli bra på att exempelvis inte gå ut och äta på restaurang.

Så sparar du pengar i sommar som ensamstående förälder

Extra påtagligt för privatekonomin blir det under sommaren och semestertider. När barnen inte längre är i skolan eller på fritids blir måltiderna extra dyra. Då tipsar Shoka om att se till det vardagliga; ta med matlåda och vattenflaska ut på dagsutflykterna.

Inte minst gäller det att inte jämföra sig själv med vad man ser på sociala medier.

– Nu är det semestertider och på sociala medier ser vi hur alla har det superhärligt på sina semestrar, men städerna har väldigt bra gratisaktiviteter för barn så jag rekommenderar att man kollar upp det på internet, dels för att underlätta för föräldern ekonomiskt men också för att ge barnen en bättre semester.

"Krypflation" är att man krymper innehållet i produkten du köper. Bildkälla: Privat

Så sparar du pengar i höst som ensamstående förälder

När hösten sedan kommer påpekar Shoka att livsmedelspriserna inte kommer gå ner, utan att det snarare är mer sannolikt att vi får se samma typ av höga prisökning i samhället. Och vad händer i höst?

– Barnen börjar i skolan och behöver overaller, stövlar och allt sådant. Det är ganska dyra saker. Där kan man bli bättre på att planera, byta med vänner eller hitta saker på second hand. Det gör stor skillnad.

Just det vardagliga är något som Shoka lägger mycket fokus på under intervjun. Hon nämner något som hon kallar "krympflation", alltså att företagen i dag har fått ökade produktionskostnader. Då kompenserar de prisökningen med att föra över det på slutkunden.

– Det som kallas för "krympflation" är att man krymper innehållet i produkten du köper. Det kan man som ensamstående bli bättre på, att se till att man inte köper samma vara som man alltid har köpt och därmed betalar mer för mindre innehåll i produkterna.

Ensamstående mammor mest utsatta

Shoka hänvisar också till regeringens beslut att införa ett tillfälligt tilläggsbidrag för de barnfamiljer som har bostadsbidrag, något som betalas ut automatiskt och alltså inte kräver en ansökan. Det handlar om ett tillägg på 25 procent av det belopp som du vanligtvis får i bidrag från juli 2022 till december 2022.

Detta kan underlätta för ensamstående föräldrar, men speciellt för mammor som på egen hand tar hand om sina barn. Shoka benämner gruppens privatekonomi som både en hälsofråga och en jämställdhetsfråga, då ensamstående mammor tenderar att drabbas allra hårdast – och inte minst barnen.

– I grund och botten så handlar det här om en jämställdhetsfråga. Det är ofta ensamstående mammor, vilket drabbar barnen. Mammorna mår dåligt och är oroliga över sin ekonomi. Det handlar till och med om barnfattigdom, och det drabbar hela samhället.

"I grund och botten så handlar det här om en jämställdhetsfråga". Bildkälla: Unsplash

Tips till ensamstående: Så minskar du utgifterna

Shoka ger även fler konkreta tips, exempelvis att handla mat anpassat efter säsong. Nu när köttpriserna har skenat kan det vara ett bra tillfälle att börja äta mer vegetariskt. Vid sidan om det gäller det att planera sina måltider, köpa nedsatta varor, sätta en budget och hålla sig till den och se över vilka avtal och abonnemang man har skrivit upp sig på.

– Ser man till det större perspektivet handlar det om fasta, månatliga utgifter som abonnemang som ligger på autogiro och som man inte tänker på. Sådana saker som avtal och abonnemang kan man faktiskt förhandla. Ser man till att säga upp sitt medlemskap så blir det någon tusenlapp mer i månaden.

Se över delningsekonomi som ensamstående

Shoka rekommenderar att utöver detta se över en slags delningsekonomi. Det finns ett flertal pooler där du kan hyra en bil eller hyra verktyg.

Likaså är det viktigt att inte ta stora, dyra lån även om du har bråttom med en räkning. Shoka tipsar om att istället vända dig till din bank.

– Ta kontakt med banken först och se om du kan ta ett vanligt blankolån istället för sms-lån, då det kan handla om stora skillnader i räntor, så att det inte blir en källa till desperation.

Slutligen råder Shoka att se runt omkring dig och inte vara blyg med att söka hjälp från vänner eller familj, om möjligheten finns.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!