Nu har rötmånaden börjat.
Nu har rötmånaden börjat. - Foto: Christine Olsson /Jonas Ekströmer/ SCANPIX /TT

Därför blir svenskarna magsjuka oftare nu – så gör du för att inte drabbas

En våg av magsjuka har brutit ut i Sverige. Nu berättar Vårdguiden och Livsmedelsverket vad man behöver tänka på för att inte drabbas, samt vad man kan göra om sjukdomen slår till.


Nu, i slutet av juli, börjar perioden som i folkmun brukar kallas för “rötmånaden”. Det innebär att mat snabbare blir dålig, och perioden varar traditionellt sett en bit in på augusti.

Men det är egentligen inte almanackan som avgör när mat riskerar att bli dåligt snabbt, utan det är förstås klimatet. När det är varmt och fuktigt trivs bakterier och mögel, vilket förstör maten och riskerar att göra oss sjuka.

I år har sommaren varit varm och fuktig tidigt, vilket har resulterat i att rötmånaden tjuvstartat några veckor för tidigt – och en våg av magsjuka har kommit som ett brev på posten.

Nu blir allt fler svenskar magsjuka – tänk på det här om du drabbas

Det var i mitten av juli som Vårdguiden märkte att årets rötmånad hade dragit igång. Vårdguiden i Västerbotten brukar se ett ökat antal samtal där personer ringer in angående magsjuka, när rötmånaden börjar. Det rapporterar SVT.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

– Vi märkte av en ökning redan för någon vecka sedan. Vårt journalsystem brukar larmar om det är fler av samma diagnos än vanligt, det har det inte gjort det än i år, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef 1177.

Om du skulle råka ut för den jobbiga sjukdomen är Karina Salomssons råd att vara mån om att få i sig tillräckligt med vätska.

– Om man råkar bli magsjuk är det absolut viktigaste att få i sig vätska och gärna vätskeersättning, säger hon till SVT.

Så förebygger du att bli magsjuk under rötmånaden

Men hur ska man göra för att förebygga att drabbas av magsjuka under rötmånaden?

Karina Salomsson säger till SVT att det är viktigt att tänka på handhygienen, samt hur livsmedel hanteras. Alltså att tvätta händerna innan och efter mat ska hanteras, samt att skära olika livsmedel på olika skärbrädor och med olika knivar. 

Livsmedelsverket i sin tur hänvisar till den gamla godingen: Titta, lukta och smaka – dels för att undvika magsjuka och dels så att det inte ska slängas mat i onödan. De belyser att temperaturen på maten är A och O under rötmånaden, för att inte bli sjuk. Varm mat ska hållas varm och kalla mat kall. 

Foto: AP Photo/Lionel Cironneau/TT

Alltså är det bra att inte duka fram för mycket mat under måltiderna, samt att eventuella rester stoppas in i kylen så snabbt som möjligt. Om du ska frakta mat från mataffären till kylskåpet är det också bra att lägga in varorna i kylen fortast möjligt, så att hållbarheten inte förkortas.

Ska du packa med dig mat ut på en utflykt är det en bra idé att förvara maten i en kylväska. Om du inte kommer ha tillgång till tvål och vatten för att tvätta händerna kan du ta med dig handsprit eller våtservetter i packningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!