Nytt dna-verktyg ska lösa fler gängbrott.
Nytt dna-verktyg ska lösa fler gängbrott. - Foto: Unsplash

Genombrottet: Så kan polisen lösa fler gängmord

En ny form av programvara ska göra det enklare för polis och utredare att spåra komplexa DNA-spår, något som kan bli nyckeln i fall gällande exempelvis gängkriminella.


Vissa fall hos polisen löser sig snabbt tack vare dna-spår, medan andra hamnar på Kalla fall-hyllan.

De föremål som inhämtas från en brottsplats skickas sedan till Nationellt forensiskt centrum, där de analyseras med förhoppningen om att få fram tydliga dna-resultat som kan kopplas till en person.

Tidigare har det varit problematiskt när, exempelvis ett vapen, har fler dna-spår eftersom det då inte går att urskilja spåren – något som nu blir enklare.

Ny dna-teknik kan lösa gängmord

Tack vare en ny programvara som kan hantera invecklade dna-resultat blir det möjligt att särskilja de olika dna-spåren.

– För oss som arbetar med de här analyserna är det jättestort, säger forensikern Staffan Jansson till SvD.

Bildkälla: Unsplash

Det nya verktyget går under namnet "DNAxs" och har sedan 2017 använts i Nederländerna. Så sent som i 2020 nådde programvaran Europa och används flitigt i Österrike, Sverige, Frankrike, Tyskland och USA.

Anledningen till varför Sverige inte började använda "DNAxs" tidigare än så, menar Staffan Jansson beror på att det funnits fler programvaror att välja bland, med att "DNAxs" var mest användarvänligt.

Det tar också lång tid att inför en sådan stor förändring.

"DNAxs" har prövats i domstol

I ett svenskt fall har den nya programvaran använts i domstol. Det var i juni som två män i 20-årsåldern dömdes till fängelse för bland annat mord i Hjulsta i Stockholm. Under rättegången användes "DNAxs" i undersökningen av pistolen, som hade tre olika personers dna på mordvapnet.

Brottsutredare kallar den nya metoden för en "game changer", eftersom antalet dna-spår från en misstänkt som påträffats har fördubblats sedan "DNAxs" kom in i bilden.

– Jag har arbetat med att utvärdera dna-resultat sedan 2008 och detta är helt klart det största steget vi tagit sedan dess och vi är väldigt positiva, säger Staffan Jansson till Svenska Dagbladet.

Fall av våldtäkter kan lösas

Det är inte bara mord som kan komma att redas ut. Även misshandel, rån och våldtäkter kan få en chans till upprättelse.

Staffan Jansson är tveklös till att fler brott kommer lösas tack vare den nya metoden – till och med sådana fall som länge benämnts som "kalla fall".

/
/
DNA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!