Fredag 7 Okt
Stockholm

Allt du behöver veta om sjukdomen ALS

Vad är ALS och finns det ett botemedel?
Vad är ALS och finns det ett botemedel?. Foto: Unsplash

Omkring 220-250 personer drabbas årligen av ALS varje år. Vad är det för sjukdom och finns det ett botemedel? Nyheter24 reder ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagen meddelade den 71-årige hockeylegenden Börje Salming att han drabbats av sjukdomen ALS.

Och låt oss säga att Salming inte är ensam om att få ALS.

Hur många drabbas av ALS?

Årligen insjuknar runt 220-250 personer i Sverige. Man uppskattar att omkring 750-850 personer har ALS odiagnostiserat varje år.

ALS drabbar fler män än kvinnor

Sjukdomen drabbats dubbelt så många män som kvinnor upp till 65-årsåldern. De flesta som drabbas är mellan 50 och 70 år. Efter att man passerat 70 år finns ingen tydlig skillnad mellan könen, enligt Socialstyrelsen.

Vad är ALS?

Sjukdomen ALS är en förkortning på amyotrofisk lateral skleros. Det är en ovanlig men allvarlig sjukdom, som bland andra drabbade den ökända fysikern Stephen Hawking.

Enligt överläkaren Caroline Ingre, som grundande ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, är ALS som sjukdom egentligen en felbenämning. ALS ses mer som en samling undergrupper, där alla leder till samma symtombild.

Tekniskt sett bryts nervceller i hjärna och ryggmärg ned, vilka är de som reglerar de viljestyrda musklerna. Nedbrytningen tar sig sedan genom nervsystemet.

Symtom på ALS

ALS gör att armar och ben blir allt mer förlamade, samtidigt som talförmågan och förmågan att svälja försämras.

Symtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen beroende på person. Sedan sprider den sig tills dess att man är helt förlamad.

Hur utvecklas ALS?

En person som drabbats av ALS har generellt sett två till fyra år kvar att leva. En av tio lever betydligt längre på grund av att sjukdomen utvecklas långsammare.

Varför får man ALS?

Anledningen till varför vissa människor drabbas av ALS är ännu oklart. Forskare kan dock se att det handlar om en kombination av arv och miljö. Var tionde person som drabbas av ALS har släktingar med sjukdomen, men det innebär inte att alla som bär på anlag insjuknar.

Källa: 1177.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.