Måndag 26 Sep
Stockholm

Organisationens krav – förbjud mopedbilar: "Väldigt osäkra"

Därför vill förbundet förbjuda mopedbilar.
Därför vill förbundet förbjuda mopedbilar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Pixabay

Var fjärde mopedbil är med i bilolyckor, enligt Trafikanalys. Riksförbundet M Sverige vill därför se ett totalförbud mot de små bilarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De är små, kör i max 45 kilometer i timmen och syns på vägarna titt som tätt – men snart kan det bli slut på det.

Mopedbilarna har nämligen kritiserats under en lång tid på grund av dålig säkerhet och höga utsläpp.

Trots det har antalet mopedbilar i landet ökat med nästan 50 procent sedan 2018 och i samband med det även olyckorna – var fjärde mopedbil är nämligen inblandad i trafikolyckor.

Vill förbjuda mopedbilar

Riksförbundet M Sverige kräver därför ett totalförbud mot mopedbilar, och vill istället se ett uppsving för A-traktorer.

– Mopedbilar är egentligen väldigt osäkra och har dålig krocksäkerhet med en svag kaross av plast- och glasfiber. De välter lätt och har bristande säkerhetsutrustning, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig för trafiksäkerhet på Riksförbundet M, till TV4.

Ökat intresse för A-traktorer

Intresset för A-traktorer har ökat markant den senaste tiden. På grund av det finns nu intresse och en stark tro på potentialen att utveckla fordonet.

– A-traktorer har en robustare konstruktion eftersom det i grunden är ombyggda personbilar. Om man skulle införa bälteskrav och försvåra trimning är det ett mycket säkrare alternativ för ungdomar, säger Tony Gunnarsson till TV4.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.