Därför vill förbundet förbjuda mopedbilar.
Därför vill förbundet förbjuda mopedbilar. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Pixabay

Organisationens krav – förbjud mopedbilar: "Väldigt osäkra"

Var fjärde mopedbil är med i bilolyckor, enligt Trafikanalys. Riksförbundet M Sverige vill därför se ett totalförbud mot de små bilarna.


De är små, kör i max 45 kilometer i timmen och syns på vägarna titt som tätt – men snart kan det bli slut på det.

Mopedbilarna har nämligen kritiserats under en lång tid på grund av dålig säkerhet och höga utsläpp.

Trots det har antalet mopedbilar i landet ökat med nästan 50 procent sedan 2018 och i samband med det även olyckorna – var fjärde mopedbil är nämligen inblandad i trafikolyckor.

Vill förbjuda mopedbilar

Riksförbundet M Sverige kräver därför ett totalförbud mot mopedbilar, och vill istället se ett uppsving för A-traktorer.

– Mopedbilar är egentligen väldigt osäkra och har dålig krocksäkerhet med en svag kaross av plast- och glasfiber. De välter lätt och har bristande säkerhetsutrustning, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig för trafiksäkerhet på Riksförbundet M, till TV4.

Ökat intresse för A-traktorer

Intresset för A-traktorer har ökat markant den senaste tiden. På grund av det finns nu intresse och en stark tro på potentialen att utveckla fordonet.

– A-traktorer har en robustare konstruktion eftersom det i grunden är ombyggda personbilar. Om man skulle införa bälteskrav och försvåra trimning är det ett mycket säkrare alternativ för ungdomar, säger Tony Gunnarsson till TV4.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.