Brist på surströmming hotar premiären den 18 augusti.
Brist på surströmming hotar premiären den 18 augusti. - Foto: Vilhelm Stokstad / Ulf Palm / TT

Surströmmingsbrist inför premiären: ”Regeringen måste sätta in åtgärder”

Den traditionella strömmingen har försvunnit från kustnära vatten längs norrlandskusten. Något som nu lett till stor brist på surströmming inför premiären den 18 augusti.


Surströmmingsfestens årliga premiär är sedan 1940 satt till den tredje torsdagen i augusti. Men bristen på surströmming inför årets premiär har medfört att livsmedelsbutikerna får mycket färre surströmmingsburkar än de beställt, rapporterar Dagens Nyheter.

Den alltjämt minskade tillgången har lett till huggsexa bland kunder. Flera butiker i Luleå har valt att begränsa antalet burkar som varje kund tillåts köpa.

Strömmingen försvinnner från kustnära vatten

Kustnära fiskare och surströmmingsproducenter har under flera år larmat om bristen på strömming, vilket nu eskalerat. Men varför strömmingen försvunnit från de kustnära vattnen är inte helt klarlagt.

En förklaring tycks vara de stora industritrålare som fångar fisk som framför allt används för produktion av fiskfoder. Fodret säljs sedan vidare till fiskodlingar i Norge och andra europeiska länder.

Regeringen vill därför, för att freda den kustnära strömmingen, driva ett försök med utvidgade trålgränser fram till år 2027.

– Salthalt och temperaturer i vattnet kan också påverka. Vattnet runt kusterna blir varmare som en följd av klimatförändringarna, säger Teija Aho, med bakgrund som ekolog på Fiskeriverket och Sveriges lantbruksuniversitet till tidningen.

Ytterligare en förklaring är att skarpsill och storspigg ökar i antal, vilket kan medföra att strömmingen minskar eftersom fiskarna konkurrerar om samma mat.

"Traditionen är unik för vårt land"

Ordföranden för surströmmingsakademin Robert Berntsson har däremot en annan uppfattning. 

– Jag är orolig. Fiskarna får knappt strömming längre, vissa har bara fått en tiondel av vad de fångat förut, säger han till Dagens Nyheter.

Robert Berntsson tillägger även: 

– Traditionen är unik för vårt land. Vi måste få behålla den. Regeringen måste sätta in åtgärder för att rädda strömmingen.

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!