Dubbelmördaren Peter Mangs flyttas till vanlig avdelning
Dubbelmördaren Peter Mangs flyttas till vanlig avdelning - Foto: Lars Pehrson/Drago Prvulovic/SvD/TT

Så blir livet för dubbelmördaren Peter Mangs i nya fängelset

Serieskytten och dubbelmördaren Peter Mangs har förflyttats från anstalten Saltvik till högsäkerhetsfängelset Hall. Hur blir hans nya liv strax utanför Södertälje? Det har Nyheter24 tagit reda på.


I april 2013 dömdes serieskytten Peter Mangs till livstids fängelse i hovrätten för två mord och åtta mordförsök. Under sju år satte Mangs skräck i Malmö genom att skjuta och mörda personer som hade invandrarbakgrund.

Här kan du läsa mer om Peter Mangs och brotten han dömdes för.

Peter Mangs varningar: Visade könsorganet och samlade avföring

När domen föll placerades Peter Mangs på anstalten Saltvik utanför Härnösand, men enligt uppgifter från Kriminalvården som Nyheter24 tagit del av flyttades han till anstalten Hall någon gång mellan juli 2018 och september 2019. 

Förflyttningen går att följa genom de varningar om olämpligt och otillåtet beteende som Peter Mangs fått under åren, däribland ett tillfälle på Hall år 2019 där han placerade matlådor med urin och avföring på avdelningens pingisbord. 

Vid någon tidpunkt efter den händelsen förflyttades Peter Mangs tillbaka till Härnösand. I en anmälan från augusti förra året framgår det att den intagne visat könsorganet för personalen och vägrat ta på sig kläder när de bett honom på anstalten Saltvik.

Serieskytten satt på speciell skyddsavdelning

Under gårdagen stod det klart att Peter Mangs är klar för ännu en flytt – och även den här gången är Södertäljeanstalten Hall destinationen. Nu kommer serieskytten få flytta till en vanlig avdelning med högsta säkerhetsklass, och lämna livet på så kallad "Fenix"-avdelning bakom sig.

Skyddsavdelningen Fenix beskrivs som ett slags fängelse inuti fängelset, där personaltätheten är högre och antalet fångar är färre, enligt Sydsvenskan. Där placerades Peter Mangs på grund av sina rasistiska drivkrafter och stora hotbild bland övriga intagna. 

Så lever Peter Mangs på nya fängelset

Så hur ser då livet ut på en högsäkerhetsavdelning på Hall? 

Enligt Kriminalvårdens hemsida kan de intagna arbeta med tvätteri, montering, förpackning, keramiktillverkning och ljustillverkning på dagarna. De kan delta i studieprogram, på yogaklasser och idrotta i anstaltens sporthall.

"De flesta av avdelningarna på Hall har självförvaltning vilket innebär att de intagna själva sköter dagliga sysslor, såsom budget, inköp av mat, matlagning och städning", skriver Kriminalvården på sin hemsida.

Om Peter Mangs nya avdelning omfattas av självförvaltningen är okänt. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!