Är din fyrbenta vän lycklig? Så här vet du
Är din fyrbenta vän lycklig? Så här vet du - Foto: Jens Buettner/Vilhelm Stokstad/TT​​

Expertens knep: Så vet du om din hund är lycklig

Att ens hund ska ha det bra står överst på många djurägares priolista. Men hur vet man om sin hund är lycklig och mår bra – egentligen? Här är hundpsykologens bästa knep.


Tidigare i veckan stod det klart att hundar, liksom människor, kan röras till tårar när det blir riktigt lyckliga. Det har en ny studie som publicerades i Current Biology visat.

I studien mättes mängden tårar hos hundarna i olika situationer med ett så kallat Schirmer-test där en remsa placeras under ögonlocket. Vid första testet fick hundarna umgås normalt med sina ägare. Vid det andra tillfället fick hundarna återförenas med sina ägare efter att ha varit separerade i cirka sju timmar. 

Då upptäcktes det att tårproduktionen hos hundarna ökade "signifikant" vid återseendet.

– Det är möjligt att hundar blir tårögda för att ägarna ska bli mer benägna att ta hand om dem, säger Takefumi Kikusui, en av forskarna bakom studien, till nyhetsbyrån AFP.

Experten svarar: Så vet du om din vovve är lycklig

Men att speja efter tårfyllda ögon kan man ju inte göra dagarna i ända. Hur vet man egentligen om ens hund är lycklig?

Det finns mer att kika efter än en viftande svans, visar det sig när etologen och hundpsykologen Caroline Alupo gästar Nyhetsmorgon.

– Vi behöver komma ihåg att lycka inte är ett statiskt tillstånd, precis som för oss så kommer det och går hos våra hundar, säger hon i inslaget.

Foto: Marko Säävälä/TT

"Nyfiken och visar på lust"

För att säkerställa att din fyrbenta vän är glad just nu kan man se till hundens beteende och mimik – men på det stora hela då? 

– Det (att hunden är lycklig, reds. anm) kan visa sig i form av olika förhållningssätt. Hundar kan vara optimistiska snarare än pessimistiska i livet, ha positiva förväntningar på vad som ska ske. Det kan också visa sig genom olika känsloyttringar och beteenden, som att hunden är initiativtagande, tar för sig av livet, är nyfiken och visar på lust. Och att den vill leka ofta, vara med och vara nära och är socialt öppen, säger Alupo i Nyhetsmorgon

Hur gör jag min hund lyckligare?

Hur gör man sin hund riktigt lycklig då? 

Ja, förutom mat, kärlek, aktivitet och andra givna aspekter lyfter Alupo vikten av att låta hunden komma nära rasens naturliga element.

Att få vara ute i naturen, utforska lukter, äta på ben, vakta och blicka ut över reviret är bra exempel på aktiviteter som kan frigöra lyckohormoner hos våra hundar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.