Här är 4 tecken på att ditt självpratande kan vara farligt
Här är 4 tecken på att ditt självpratande kan vara farligt - Foto: Isabell Höjman/TT/Pexels

Pratar du med dig själv? Det kan vara tecken på sjukdom

Att prata med sig själv är oftast helt oskyldigt, och kan till och med vara hälsosamt. Men det finns vissa tecken att hålla utkik efter som talar för att ditt självpratande kan vara farligt.


Att prata med sig själv är en naturlig del av mångas liv. 

Vare sig det handlar om små påminnelser i vardagen, övningskonversationer inför ett viktigt möte eller djupdykande samtal så finns det väl ingen som lyssnar lika intresserat på dina redogörelser än dig själv, eller?

Nyttigt att prata med sig själv

Och det till synes udda beteendet har till och med stöd av forskningen. Att artikulera ord högt har till exempel visat sig ha en positiv effekt på minnesinlagringen.

– Till exempel om man säger högt var man lägger sina bilnycklar så kan det bli lättare att komma ihåg var man lagt dem sen, säger Lena Flyckt, docent i psykiatri vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Den som går igenom något jobbigt kan också gynnas av att prata ut med sig själv – det kan göra det lättare att sätta ord på vad man faktiskt känner.

"Kroppsliga sjukdomar som påverkar hjärnan"

Finns det någon baksida med att prata med sig själv då? Inte nödvändigtvis. Enligt Flyckt är det inte själva självpratandet i sig som är ohälsosamt, utan att göra det i kombination med andra beteenden som avviker från sin vanliga personlighet. 

Bland personer som drabbas av den psykiska sjukdomen schizofreni är det till exempel vanligt förekommande att prata med sig själv. Då upplever personen rösterna i sitt huvud som verkliga. 

Tillfälliga psykoser, orsakade av bland annat sömnbrist, trauman eller narkotika, kan också kännetecknas av självprat som ett av symtomen.

– Men det kan även handla om kroppsliga sjukdomar som påverkar hjärnan såsom tumörer eller epilepsi, säger Flyckt till Aftonbladet.

4 tecken på att ditt självpratande är i riskzonen

Är du orolig över att du själv, eller någon i din närhet, pratar för mycket med sig själv? Aftonbladet har tagit fram en lista på fyra varningssignaler att hålla utkik efter.

  1. Att det är svårt att avbryta personen, och att hen verkar avstängd från omgivningen när hen pratar med sig själv.
  2. Att personen beter sig om att någon annan är i rummet, det kan tyda på rösthallucinationer. Då kan man alltid fråga personen vem det är hen pratar med. 
  3. Att personen hör skrämmande röster. Upplever du att personen reagerar med skräck eller oro? Det kan vara ett varningstecken.
  4. Att personen beter sig annorlunda. Som sagt – att prata med sig själv är allt som oftast oskyldigt. Men ett tecken på att en person är sjuk är att den, parallellt med självpratandet, drabbas av utbrott och personlighetsförändringar.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!