Utan reflex ökar risken för att djuren ska råka ut för en allvarlig olycka.
Utan reflex ökar risken för att djuren ska råka ut för en allvarlig olycka. - Foto: Fredrik Varfjell/NTB/Fredrik Sandberg/T

Stor olycksrisk när endast en av tre djurägare använder reflex: "Beklagligt"

Många djurägare glömmer bort reflexer till sitt husdjur, vilket kan få förödande konsekvenser när hösten och mörkret börjar falla på. För att öka djurens säkerhet uppmanar Arken Zoo att djurägare bör se över sitt inaktiva val.


Snart är det hög tid att börja använda reflexer när du är ute och promenerar med din hund i höstmörkret. Arken Zoos årliga Husdjursbarometer visar att endast en av tre husdjursägare alltid har reflexer eller motsvarande för att husdjuret ska vara synligt. Utan reflex ökar risken för att djuren ska råka ut för en allvarlig olycka.

Från undersökningen framkommer det att en av svenska djurägares största rädslor är att djuret ska bli påkört av en bil. Men ändå uppger 40 procent som besvarat Husdjursbarometern att deras husdjur inte har reflex på sig utomhus.

– Det är nog så att man inte tänker på hur snabbt det mörknar på kvällarna och att det kan vara stor skillnad på ljuset från det att man börjar gå tills det att man kommer hem. Sen så är det mänskligt att glömma bort, därför rekommenderar vi att ha ett koppel och sele med inbyggda reflexer, säger en presstalesperson för Arken Zoo till Nyheter24.

"Beklagligt att så få använder reflex"

– Mörkret blir mer påtagligt under årets kallare månader. Det är därför beklagligt att det fortfarande är så pass få som uppger att de använder reflex. Det kan inte sägas tillräckligt många gånger hur både reflexer och lampor ökar djurets och din egen säkerhet och vi vill uppmana alla djurägare att se över sin utrustning, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo, i ett pressmeddelande.

Inför varje ny höst och vintersäsong är det bra att gå igenom sina reflexer. Regn, vind, snö och slitage gör att reflexer slits ut snabbt.

Reflexer är med andra ord en färskvara som blir sämre med tiden. Därför bör djurägare emellanåt investera i nya för ökad säkerhet.

Fem tips djurägare bör tänka på

Utan reflex syns ni först på 20-30 meters håll. Med en bra reflex kan ni synas på 140 meters avstånd när den träffas av strålkastarljuset.

Använd en lampa – lampor är en bra kombination med reflexer och syns även när det är totalt mörker.

Testa en väst – en hund med mycket päls syns bättre med hjälp av en reflexväst.

Ingen plats för fåfänga! Det praktiska går före det estetiska – reflexen bör synas på lång håll hellre än se bra ut på nära håll.

"Smarta koppel och halsband med reflexdetaljer"

Hur ska man då som djurägare navigera sig rätt bland alla olika produkter på marknaden?

– Det finns olika reflexer att använda på våra husdjur. Dels smarta koppel och halsband med reflexdetaljer vilket gör att du enkelt och lätt alltid har en reflex med på promenaden. Sedan finns det även smarta LED-halsband som lyser upp din hund, avslutar Arkens Zoo presstalesperson.

Ett ytterligare tips är att man ska vira ett LED-halsband runt sin egen arm för extra synlighet, och för hundar med mycket päls eller hud som ska skyddas finns det reflexjackor och västar. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.