Så ser du skillnad på en trattkantarell och toppig giftspindling
Så ser du skillnad på en trattkantarell och toppig giftspindling - Foto: Sara K Lindquist/TT/Andreas Kunze, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Farliga svampen förväxlas lätt med trattkantareller: "En av de giftigaste"

Svampplockare, hör upp! Jämsides våra älskade trattkantareller växer gärna den toppiga giftspindlingen. Bara en tugga stor som en sockerbit är farlig, och kan i värsta fall leda till organtransplantation. Så här skiljer du svamparterna åt.


Hösten är här, och så är även svampfesten ute i de svenska skogarna. Men bland de goda matsvamparna lurar flera giftiga arter, och de är inte alltid helt enkla att känna igen.

Den toppiga giftspindlingen är ett bra exempel. Liksom trattkantarellen växer den gärna på sura, lite mossiga platser – men till skillnad från sin välsmakande släkting kan den göra en riktigt dålig.

Toppig giftspindling är farlig - här är symtom att se upp för

Toppig giftspindling innehåller nämligen det giftet orellanin som går till angrepp mot njurarna. Symtomen, intensiv törst, smärta i njurarna och kraftig trötthet, kan slå till upp till 14 dagar efter intaget. Vanligt är att patienter först upplever en ökad urinproduktion – som sedan stannar av helt och hållet. 

Vid det här laget kan personen i värsta fall ha drabbats av bestående njurskador som bara kan åtgärdas genom transplantation. Andra patienter behöver dialys för att återhämta sig.

Så ser du skillnad på trattkantarell och toppig giftspindling

Att trattkantarellen och den toppig giftspindlingen kan växa precis intill varandra kan kännas skrämmande – men enligt Svampkonsulenternas Riksförbund är de lätta att särskilja, så länge man är uppmärksam. 

Störst skillnad ser du kanske på färgen. Toppig giftspindling skiftar från gulbrun till rödbrun, och pryds av gula, oregelbundna streck längst ner på foten. Trattkantarellen är mer gråbrun i tonen, med ihålig och tunn, gulaktig fot. 

Hatten på den toppiga giftspindlingen är dessutom mer toppig, medan trattkantarellen är djupt navlad och mer trattformad. 

Jag har ätit toppig giftspindling - vad gör jag?

  • Vid förtäring av mer än en smakbit eller om svampen kan ha ätits som måltid, ring genast Giftinformation för råd om vad som ska göras. Sjukhus kan behöva uppsökas!
  • Spara svampen för eventuell identifiering.

Källa: Giftinformationscentralen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!