"Gaslighting" är den engelskspråkiga benämningen på en form av psykisk manipulation.
"Gaslighting" är den engelskspråkiga benämningen på en form av psykisk manipulation. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Pexels

Här är tecknen på psykisk misshandel i en relation: "Stort lidande"

Psykisk misshandel syns inte med blotta ögat. Men psykisk misshandel kan vara lika smärtsamt som fysisk. Psykologen Anna Sulander förklarar vilka de första tecknen är på en osund relation.


Har du någon gång tvivlat så mycket på dig själv att du trott att du var galen? Att det du säger aldrig skett? När en person får en annan att tvivla på sin bedömningsförmåga eller ifrågasätta vad du tror har skett, kan du känna dig disträ och förvirrad. I värsta fall kan du bli deprimerad.

Då kan du vara utsatt för vad som kallas för "gaslighting". Det är en effektiv manipulationsstrategi som vissa använder för att utnyttja andra – till den grad att den utsatte lider.

"Gaslighting" är den engelskspråkiga benämningen på en form av psykisk manipulation, eller psykisk misshandel. Termens ursprung är kopplat till filmen "Gaslight" från 1940.

"Inte förminska trauman"

– Ett klassiskt exempel är att det är en process av gradvis nedbrytning som sker under en längre tid. Människor har stort behov av bekräftelse och om vi systematiskt bryts ned så kommer vi få det svårt att tro på oss själva. Det är ett fenomen som kan utspelas på samhällsnivå och på gruppnivå, säger Anna Sulander, legitimerad psykolog på Emotivum till Nyheter24.

Anna Sulander menar att fenomenet är komplext och att man bör vända det till att varje person har saker att lära om sig själv.

– Man ska inte förminska de trauman som kan innebära för de som blivit utsatta, men även hos den som blir utsatt finns det mycket att lära om sig själv. Alla har goda skäl att vara den man är.

"Stort lidande hos narcissisten"

Sulander menar att det är en flerdelad bild kring vem det är som utsätter någon annan för gaslighting. Begreppet är populariserat på sociala medier, där det är narcissisten, en person med överdriven självkänsla och överskattad självbild som är förövaren.

– Men ofta finns det ett stort lidande hos narcissisten. Det är en svår position att leva i, det finns en stor skörhet att vara den personen och ofta är man inte bra på att hantera relationer. Vanligt är det att man försöker försvara sig själv och ställa sig över den andra.

"Väntar för länge med att söka hjälp"

För den som blir utsatt är det viktigt att man tar hjälp för att få styrkan till att bryta till slut. Under en sådan här relation är det vanligt att man tappar kontakten med sociala nätverk, eftersom den här typen av relation är tidskrävande.

– Det kan också vara svårt att förstå att något är fel. Det är jätteviktigt att man pratar oavsett vad bakgrunden är till ens egna fall. Människor väntar generellt sätt för länge med att söka hjälp. Det är bättre att gå för tidigt än för sent. 

– Har man en sårbarhet så förtjänar man en läkning och en stöttning nu som senare i livet, avslutar Anna Sulander.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!