Torsdag 1 Dec
Stockholm

Experten om varför bananflugor fortsätter invadera våra hem under hösten

Under hösten trivs och kalasar bananflugorna i de svenska hushållen.
Under hösten trivs och kalasar bananflugorna i de svenska hushållen. Foto: Janerik Henriksson/TT/Kevin Cook/AP

Till hösten kan det bli ett problem med bananflugor inne. Hemma hos vissa är problemen så stora att bananflugorna exploderar i flugkolonier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har man en gång fått besök av de svarta flygfäna i hemmet är det inte alltid lätt att bli av med de oinbjudna gästerna. Det som kan börja med en bananfluga i hemmet kan i nästa dag bestå av en hel koloni av flugor. 

Bananflugan, Drosophila, kommer ofta när övermogen frukt och ruttnande sopor finns i hemmet. Står det dessutom ett glas med rester av vin eller saft så hittar insekten dem direkt.

Under sensommaren och hösten ökar flugorna explosionsartat och svärmar kring frukt du har hemma. Honorna lägger cirka 500 ägg i frukt – vilket blir till nya flugor på drygt en vecka.

Bananflugor kalasar i hushållen på hösten

Många förknippar de svarta flygfäna med sommarens fuktiga dagar. Men hur kommer det sig då att bananflugorna fortsätter invadera våra hem i höst?

– Hösten är fortfarande en tid då sommarvärmen håller sig kvar. Detta ihop med fukten som finns på hösten gör att bananflugorna trivs och nya kläcks hela tiden, säger Lydia Banderby på Food Safety, till Nyheter24.

Bananflugor, även så kallade fruktflugor, letar sig alltid till varmare utrymmen. I naturen håller de sig till jorden där de lägger sina ägg.

Förvara frukt i kylförvaring

Lydia Banderby tipsar om att rengöra diskhon ordentligt efter varje gång du använt den, så att det inte ligger kvar fuktiga matrester som bananflugorna kan frodas i. 

– Naturligtvis är en bra hygien A och O. Man ska fortsätta med städning och tömning av slasken, inte lämna några matrester framme över natten. Diskhon är bra att även torka av efter att man diskat och rengjort den.

– Det är bra att se över sina fruktskålar och de frukter och grönsaker som är lättfördärvade ska hållas i kylen, förutsatt att de håller sig och tolererar kylförvaring. Så det gäller att inte ge upp, avslutar Lydia Banderby.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.