Väktarna har fått nytt uppdrag till julen - nämligen släcka lampor.
Väktarna har fått nytt uppdrag till julen för att klara av elkrisen - nämligen släcka lampor. - Foto: Helena Landstedt/Johan Nilsson/TT

Väktarnas nya uppgift för att klara av elkrisen – släcka julbelysning

De kraftigt ökande elpriserna slår hårt mot landets kommuner. Nu ska många kommuner släcka julbelysningen. Samtidigt får flera väktare samma arbetsuppgift till jul – nämligen att släcka julens lamporna.


För att klara av elkrisen i Stockholm i vinter ska ett paket av olika lösningar sättas in. Bland annat ska väktare hålla koll på lampor som är tända i onödan, skriver Dagens Nyheter.

I en enkät, som besvarats av 126 av 290 kommuner, har tidningen kartlagt hur elförbrukningen i kommunerna ska minskas det kommande halvåret.

De vanligaste svaren är att byta till ledlampor, att bygga om för att energieffektivisera lokaler och att installera solceller. 48 kommuner uppger också att de kommer att sänka temperaturen i lokaler.

Väktarnas nya uppdrag – släcka lampor

– Väktarna låser dörrar och stänger fönster av säkerhetsskäl, men nu har de fått ett extra ansvar att även släcka lampor som lyser, säger Cecilia Moar, tillförordnad Fastighetschef till tidningen.

– De ska även rapportera till oss så att vi kan kontakta verksamheten och undvika att det händer igen. Det är ett svårt läge nu, det krävs att alla tar sitt ansvar.

/
El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.