Torsdag 1 Dec
Stockholm

Väktarnas nya uppgift för att klara av elkrisen – släcka julbelysning

Väktarna har fått nytt uppdrag till julen - nämligen släcka lampor.
Väktarna har fått nytt uppdrag till julen för att klara av elkrisen - nämligen släcka lampor. Foto: Helena Landstedt/Johan Nilsson/TT

De kraftigt ökande elpriserna slår hårt mot landets kommuner. Nu ska många kommuner släcka julbelysningen. Samtidigt får flera väktare samma arbetsuppgift till jul – nämligen att släcka julens lamporna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För att klara av elkrisen i Stockholm i vinter ska ett paket av olika lösningar sättas in. Bland annat ska väktare hålla koll på lampor som är tända i onödan, skriver Dagens Nyheter.

I en enkät, som besvarats av 126 av 290 kommuner, har tidningen kartlagt hur elförbrukningen i kommunerna ska minskas det kommande halvåret.

De vanligaste svaren är att byta till ledlampor, att bygga om för att energieffektivisera lokaler och att installera solceller. 48 kommuner uppger också att de kommer att sänka temperaturen i lokaler.

Väktarnas nya uppdrag – släcka lampor

– Väktarna låser dörrar och stänger fönster av säkerhetsskäl, men nu har de fått ett extra ansvar att även släcka lampor som lyser, säger Cecilia Moar, tillförordnad Fastighetschef till tidningen.

– De ska även rapportera till oss så att vi kan kontakta verksamheten och undvika att det händer igen. Det är ett svårt läge nu, det krävs att alla tar sitt ansvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.