Lider du av tvångstankar?
Lider du av tvångstankar? - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Veronica Johansson/SvD/TT

Genombrottet: Tvångssyndrom kan botas med artificiell intelligens

Omkring 200 000 personer i Sverige lider av tvångssyndrom. Nu har forskare i USA upptäckt en form av terapi som ska ge omedelbar effekt – med artificiell intelligens.


Tvångssyndrom (OCD, Obsessive-compulsive disorder red. anm) är vanligare än de flesta tror. Det är faktiskt ett av de mest förekommande mentala tillstånden i världen, där människor med OCD känner ett starkt tvång av att utföra diverse handlingar i form av upprepningsritualer, ordningsritualer eller liknande.

Artificiell intelligens ska hjälpa mot tvångssyndrom

Det är i dag möjligt att få hjälp genom beteendeterapi och antidepressiva läkemedel, men nu kan forskare ha funnit ytterligare ett sätt i kampen mot tvångssyndrom – med hjälp av artificiell intelligens. 

I slutet av 2021 publicerade några amerikanska forskare en resultaten av en studie. Fem personer med grava tvångssyndrom hade fått elektroder inopererade i hjärnan.

Dessa elektroder var kopplade till en dator som försökspersonerna bar med sig, varpå datorn under tiden registrerade aktiviteten i olika delar av hjärnan.

I en tillhörande app fick försökspersonerna registrera eventuella tvångshandlingar eller tvångstankar, och efter flera månader och över 1 000 timmar insamlad data hade forskarna nått flera resultat.

Omedelbar effekt

Det första fyndet som forskarna nådde var hur tvångshandlingarna manifesterade sig fysiskt i hjärnan, enligt rapporten.

Datorn kunde på så sätt räkna ut vilka slags elektriska impulser som skulle skickas till hjärnan för att på så sätt neutralisera de nervsignaler som orsakade tvångshandlingarna - vilket gav en omedelbar effekt på försökspersonerna, som inte längre kände en impuls att utföra sina tvångstankar.

Häftigt, va?

Även om denna slags behandling fortfarande befinner sig i försöksstadiet, kan människor med mycket svåra tvångstankar och tvångshandlingar redan nu erbjudas behandlingen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!