Nästan alla ingredienser på pizzorna har blivit dyrare.
Nästan alla ingredienser på pizzorna har blivit dyrare. - Foto: Stina Stjernkvist/Tomas Oneborg/SvD/TT

Svenska pizzeriorna är hotade: "Bära eller brista"

Nästan alla ingredienser på pizzor har blivit dyrare samtidigt som elpriserna skjuter i höjden, vittnar uppgivna pizzabagare om.
– Jag tror jag börjar förstå nu att det är fan allvar, säger Orestis Georgiadis till Dagens Nyheter.


Nu riskerar pizzeriorna gå en mörk och kostsam vinter till mötes. Detta efter att priserna på ingredienser- och el rusar. 

Dagens Nyheter har med hjälp av branschorganisationen Visita fått fram siffror som visar att inköpspriserna för restaurangföretag har ökat med 23,5 procent bara det senaste året.

Pizzabagaren Orestis Georgiadis som tidningen träffat berättar att han kommer att behöva höja priserna på all sin mat.

– Jag har aldrig upplevt det innan. Jag tror jag börjar förstå nu att det är fan allvar, om jag ska vara ärlig, säger Orestis Georgiadis till tidningen.

"Det får bära eller brista"

DN har bett Orestis Georgiadis att jämföra fakturorna från september 2021 med det senaste han fått i år. I uträkningen visar det sig att två och ett halvt kilo mozzarellaost har gått från 179 kronor till 270 kronor. 

Femton kilo vitkål har dessutom gått från runt 60 kronor till 150 kronor. Orestis Georgiadis elräkning brukar även gå på mellan 13 000 och 15 000 kronor, men på senaste räkningen står det 39 000 kronor. Han har också märkt att pizzakartongerna ökat i pris.

– Jag kommer nog att höja allt med en tia, så får det bära eller brista. Till att börja med. Det håller ju inte annars, säger Orestis Georgiadis.

"Går inte att effektivisera produktionen"

Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson berättar till tidningen att priserna på restauranger ökar mer än de generella priserna i samhället.

– När man producerar varor kan du oftast effektivisera produktionen och det gör att priserna inte behöver öka lika mycket. Men i restaurangbranschen är den möjligheten betydligt mindre. Det går inte att effektivisera produktionen särskilt mycket, den är som den är. Dessutom är marginalerna väldigt låga och konkurrensen väldigt hög, säger han.

På det sättet behöver således restauranger oftare föra över sin ökade kostnader till konsumenter. Thomas Jakobsson menar däremot att restauranger är drabbade av fler kostnadsökningar än de för endast el och råvaror.

Samtidigt ska lönerna i restaurangbranschen ha ökat snabbare än på arbetsmarknaden i övrigt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!