Sockerfria dagen menar att höja kunskapsnivån om sockrets påverkan på hälsan.
Sockerfria dagen menar att höja kunskapsnivån om sockrets påverkan på hälsan. - Foto: Martin Engberg/Johan Nilsson/TT

Uppmaningen: Sockerfri dag en gång om året

På onsdag den 12 oktober infaller Sockerfria dagen som likt sitt namn uppmanar oss till att skippa sockret.
– Viktigt att den enskilda individen förstår varför socker är farligt i stora mängder och att kunskapsnivån höjs, säger initiativtagaren Ewa Meurk.


Hur bra klarar du dig en hel dag utan det söta sockret? Det är kanske svårare än vad du tror men under onsdagen 12 oktober uppmanas vi att avstå sockret – för då infaller Sockerfria dagen.

Som en motreaktion mot alla "sockerdagar" skapade hälsoingenjören Ewa Meurk tillsammans med programledaren och komikern Babben Larsson samt Bitten Jonsson 2019 den Sockerfria dagen.

– Det finns kladdkakans dag, kanelbullens dag och nu finns det en officiell sockerfri dag. Syftet med en sockerfri dag är att visa att det går att fira på andra sätt än att äta socker. Vi vill också höja kunskapsnivån inom detta område och att debatten om sockrets påverkan på hälsan ska bli mer nyanserad, säger Ewa Meurk till Nyheter24.

"Söta processad mat har blivit normaliserad"

Vi vet nog alla med oss hur starkt sötsuget kan vara i vardagen, och hur vi ofta ger vika för frestelserna och tar en bulle eller två. Eller en godispåse på kvällen för att avrunda det söta med sötade drycker, utan att vi tänker på mängden socker vi får i oss.

Enligt Ewa Meurk handlar det om att vi får i oss för lite näringsriktig mat och därför blir vi sugna på socker i stället för att vara mätta och ha gott om energi.

– Det finns tillsatt socker i mycket av den moderna maten som vi äter och den söta processade maten har blivit helt normaliserad. För att vi ska kunna minska på vår sockerkonsumtion tror jag att vi måste titta på frågan både ur ett samhällsperspektiv men även ur den enskilda individens perspektiv.

Hoppas höja kunskapsnivån

Hjärt- och kärlsjukdomar är i dag den vanligaste dödsorsaken i Sverige med över 30 000 fall per år. Enligt forskning har personer som äter mycket socker sämre blodfetter och kan därför riskera att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. 

Initiativtagarna bakom Sockerfria dagen. Foto: Martin Engberg

Eva Meurk menar att lagar om hur mycket tillsatt socker som får finnas i ett livsmedel samt att det framgår hur mycket socker det finns i ett livsmedel kommer att ta oss en bit på vägen för att minska konsumtionen.

– Men det är även viktigt att den enskilda individen förstår varför socker är farligt i stora mängder och att kunskapsnivån höjs. Vi kan tillsammans utnyttja vår konsumentmakt och köpa mer av riktig mat och mindre av den söta, processade maten. Det konsumenterna köper kommer vi att få mer av.

Tips till ett mer sockerfritt liv enligt Ewa

1. Läs igenom innehållsdeklarationen noga så att du vet vad det är som du verkligen köper. Jämför olika fabrikat och se vilket som innehåller minst socker. Glöm heller inte att socker kan heta så mycket mer än bara socker. Ibland står det ”inget tillsatt socker”, men det betyder inte att produkten inte innehåller socker.

2. Undvik flytande socker. Sluta dricka läsk som innehåller socker och även juicer som innehåller för mycket fruktsocker. Överhuvudtaget ska man undvika att ”dricka” socker eftersom det är lätt hänt att man får i sig väldigt stora mängder på det viset. 

3. Välj rätt tillfälle. Om man ändå vill äta något sött ibland, så är det absolut bästa att göra det i samband med en måltid. 

4. Välj andra alternativ. Tänk på tandhygienen. Den påverkas av sockret, precis som tarmfloran gör. Varför inte byta ut bullar och kakor mot exempelvis nötter och mörk choklad med minst 85 procent kakao? Det finns goda alternativ som innehåller betydligt mindre socker. 

5. Ha koll på ditt blodsocker. Det är kanske lättare sagt än gjort, men man vinner mycket på det i längden och hinner upptäcka om man är på väg uppåt mot riskzonen för typ 2-diabetes. Om inte annat, läs på och ta in kunskap i ämnet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!