Jeffrey Dahmer var en seriemördare, kannibal och nekrofil. Han blev 34 år gammal
Jeffrey Dahmer var en seriemördare, kannibal och nekrofil. Han blev 34 år gammal - Foto: TT

Jeffrey Dahmer: Så högt IQ hade seriemördaren

Många skulle nog skriva under på att en bestialisk seriemördare som Jeffrey Dahmer aldrig kan ses som en smart och intelligent person. Men på IQ-skalan, där ligger Dahmer riktigt högt.


Jeffrey Dahmer, född 1960 och död på Columbia Correctional Institute 1994, var en seriemördare, nekrofil och kannibal som härjade i USA mellan 1978 och 1991. 

Polisens skrämmande fynd hemma hos Jeffrey Dahmer

I juli 1991 gjorde polisen en razzia hemma hos Dahmer. I lägenheten hittade man tre lemlästade kroppar utan varken huvud, armar och ben. Kropparna var placerade i en tunna fylld med 300 liter syra som höll på att lösa upp dem.

I ett kylskåp återfanns fyra avhuggna huvuden, ett manligt könsorgan, sju kranier och övriga skelettdelar. Grannar hade länge klagat på att det kom en oerhörd stank från Jeffrey Dahmers lägenhet, utan att få gehör från polisen.

Jeffrey Dahmers offer – hela listan

Den notoriske seriemördaren Jeffrey Dahmer mördade 17 unga män och pojkar under sin 13 år långa mordturné, och fick smeknamnet "Milwaukee Kannibal" och "Milwaukee Monster".

Här är hela listan över Jeffrey Dahmers offer.

Serien om Jeffrey Dahmer på Netflix kritiseras

I september hade serien "Monster: The Jeffrey Dahmer story" premiär på Netflix, och på kort tid har den blivit omåttligt populär över hela världen.

Men några som inte är lika nöjda med serien är de anhöriga till Jeffrey Dahmers offer. Flera av de efterlevande har kritiserat att produktionen porträtterar händelserna så realistiskt – och ifrågasatt varför Netflix inte hörde av sig till dem innan de gjorde serien.

Här kan du läsa mer om kritiken mot serien om Jeffrey Dahmer på Netflix.

Hade Jeffrey Dahmer högt IQ?

Man skulle helt klart kunna argumentera för att en smart person aldrig skulle tortera, mörda och äta andra människor. Men vad många kanske inte kände till om Jeffrey Dahmer är att han faktiskt var ett geni, i alla fall ur ett IQ-perspektiv. 

Enligt flera källor, däribland Alpha High IQ Society, hade Jeffrey Dahmer ett IQ på 145 – vilket, enligt skalan, gör honom mer intelligent än 98 procent av jordens befolkning. Andra välkända seriemördare som ska ha haft lika bra IQ som Jeffrey Dahmer är Ed Kemper och Ted Bundy.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!