Här är några saker din misse inte ska äta.
Här är några saker din misse inte ska äta. - Foto: Anders Wiklund/Claudio Bresciani / TT

Det här är maten som är farlig för din katt: "Giftigt"

Tonfisk i burk, mjölk och choklad. Det är några matvaror din katt aldrig bör få i sig. Här är några andra saker din misse inte ska äta.


Katter kan vara experter på att äta sånt de inte ska. Det är heller inte lätt alla gånger att ha koll på vad som är farligt och inte för sin kissemiss.

Vissa saker kan vara direkt livshotande. Medan annat kan vara giftigt om katten får i sig stora mängder. Här listar Nyheter24 med hjälp av Svedea vad din katt inte ska äta och vad som kan orsaka förgiftning.

– Det är klart kattägare vill skämma bort sin katt. Men en del av den mat som vi äter kan dessvärre påverka kattens matsmältning negativt och leda till hälsoproblem, säger Agrias vd Agnes Fabricius till Nyheter24.

Katter älskar väl mjölk, ost och grädde? En del av den mat som vi äter kan dessvärre påverka kattens matsmältning negativt och i värsta fall leda till hälsoproblem

Choklad kan leda till död

Det är inte bara hundar som är känsliga för choklad, katter kan påverkas kraftigt. Desto högre kakaohalt i chokladen, desto farligare är den. 

Foto: Claudio Bresciani / TT

Frukter och bär kan vara livshotande

Avokado innehåller ett ämne som är giftigt för katten och kan orsaka skador i både hjärta och mag-tarmkanal. Vindruvor, russin och korinter innehåller en giftig substans som kan leda till akut njursvikt. Även mycket små mängder kan vara livshotande.

Tonfisk i burk

Fisk som är avsedd för katter är förstås bra föda för din katt. Men tonfisk på burk för människor innehåller för mycket salter för katter. Bortsett från matsmältningsproblem kan katten få inflammation i kroppsfettet vilket kan orsaka svåra smärtor.

Tonfisk i burk är farligt för missen. Foto: Leif R Jansson / TT

Bittermandel

I bittermandel finns cyanid vilket är giftigt. Om katten får i sig bittermandel kan det leda till syrebrist i hjärnan och död.

Mjölk, ost och andra mejeriprodukter

När kattungen har diat färdigt ska den inte dricka mjölk eller äta mejeriprodukter som innehåller laktos. Vad många inte känner till är att katter ofta är laktosintoleranta.

Foto: AP

Deg och alkohol

Katter ska självklart inte få i sig alkohol. Kräkning och diarré är vanliga reaktioner men även muskler och andning kan påverkas. I värsta fall kan katten hamna i koma eller till och med dö. Detsamma gäller deg som kan jäsa och omvandlas till alkohol i kattens mage.

Läkemedel

Låt aldrig läkemedel som smärtstillande medel med acetylsalicylsyra eller paracetamol ligga framme. Det är mycket giftigt för katten och kan vara livsfarligt.

Källa: Svedea 

Du kanske också vill läsa om hur du vet att din katt är lycklig? Det kan du göra här.

Har du en eller flera missar hemma? Då är chansen större att du är lycklig – här kan du läsa mer om det.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!