Mimmi Blomqvist, 28, och hennes design "Fungo".
Mimmi Blomqvist, 28, är designern och formgivaren bakom "Fungo". - Foto: Privat

H&M anklagas för att ha stulit Mimmis design: "Kopia"

När H&M Home hade ett event för kommande lansering av en kollektion skålar och vaser – var de enligt formgivaren Mimmi Blomqvist identiska med hennes design hon arbetat med i flera år och haft i försäljning.


Plagiat eller detaljmässig syskonlikhet? När designern och formgivaren Mimmi Blomqvist, 28, såg den nya kollektionen från H&M Home som lanserades på måndagskvällen kände hon igen sortimentets skålar och vaser – produkterna såg precis ut som hennes egna, vilket Expressen var först med att rapportera.

Även flera följare och vänner uppmärksammade Mimmi på kollektionens likhet med hennes egna kreationer, som fick det att brista för henne. Hon lade sedan ut ett Instagram-inlägg där hon fick stort medhåll från följarna som såg likheten designerna emellan.

– Jag hade väntat mig att behöva mötas av en sån här sak en vacker dag men inte att det skulle vara produkten som är stommen i min karriär och dessutom av en sån jätte som H&M Home, säger Mimmi Blomqvist till Nyheter24.

Kärt alster i flera år

Mimmi Blomqvist är egenföretagare och har sålt sin skål "Fungo" med flera andra handgjorda produkter sprunget ur hennes kreativa ådra – sedan hösten 2019.

– Jag har studerat på konstskolor i 7 år och lärt mig alla tekniker och processer för att kunna uppnå den design och produktionsmässigt höga grad jag idag är stolt att brösta. Jag har tagit både en kandidatexamen och masterexamen med Fungo som fundament i projekten. 

"Känns väldigt lustigt"

Det är framförallt den tillsynes mjuka och svampliknande formen som Mimmi upplever att H&M Home plagierat. Men även färgpaletten som hon arbetat med liksom H&M:s produktbeskrivningar som hon tycker är märkbart träffande lika sina alster.

– Jag upplever att den är i runda slängar är en kopia av min form, justeringar så som asymmetri är väl försöket att få den att kännas som deras "egen". Även färgpaletten är den samma som den jag jobbat med, likaså deras produktbeskrivningar.

Hon menar fortsättningsvis att det inte är unikt att arbeta med former som "upplevs mjuka", men som i själva verket är hårda, taktila ytor och har den hårfina linjen mellan skulptur och bruksföremål.

– Men det är något som jag utforskat länge, skrivit om och ett fält inom form jag arbetat aktivt inom så därför känns det väldigt lustigt att det då också är något H&M använder som produktionsbeskrivning i just detta projekt också.

H&M Home nekar till anklagelserna: "Olyckligt"

När Nyheter24 kontaktar H&M Home för deras synpunkt på de tillsynes lika designerna svarar Caroline Blumenthal, Global PR & Comms Manager på H&M Home följande:

– H&M HOME arbetar med regelrätta designprocesser. För den här limiterade kollektionen har formgivarna arbetat utifrån temat volym och materialkontraster. Det har inte handlat om att titta på vad andra formgivare gör för produkter. Det är därför olyckligt att det upplevs som något annat skriver hon i ett mejl och lägger till:

– Vi har kontaktat kreatören ifråga för möte och för att visa vår inriktning och underlag som förhoppningsvis hjälper till att tydliggöra att vi på inget sätt har inspirerats av någon annan specifik design eller produkt. 

T.v. H&M Homes design och t.h. Fungo. Foto: Instagram/hm/Privat

Accepterar inte ursäkten

Mimmi bekräftar att hon varit i kontakt med H&M, och under fredagen har hon tillsammans med sin advokat träffat PR och designchefen på H&M Home.

– De beklagar sig och utrycker att de inte kan se någon som helst likhet. Att det helt enkelt är en sorglig slump, vilket jag inte kommer att acceptera som ursäkt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!