Ytterligare en man har tagit livet av sig efter att ha hängts ut på Dumpen som drivs av Patrik Sjöberg.
Ytterligare en man har tagit livet av sig efter att ha hängts ut på Dumpen som drivs av Patrik Sjöberg. - Foto: Stella Pictures/Tim Aro/TT

Ytterligare en man har tagit sitt liv – hängdes ut på Dumpen

Mannen i 45-årsåldern konfronterades av Dumpen, vars syfte är att söka upp och hänga ut påstådda pedofiler. Några dagar efter att mannen hängts ut på sajten – tog han sitt liv.


Sajten Dumpen menar att deras syfte är hitta vuxna som söker efter barn att begå övergrepp mot. Hemsidan drivs av Patrik Sjöberg och Sara Nilsson – som båda utsatts för övergrepp när de var barn.

Tidigare i år rapporterade Expressen om  "Anna" vars sambo "Stefan" tog sitt liv efter att ha hängts ut på sajten. 

Under tisdagseftermiddagen rapporterade tidningen att ytterligare en man tagit livet av sig – det är det andra självmordet bland män som "pedofiljägarsajten" kontaktat.

"Grövsta vi stött på"

Sara Nilsson berättar för tidningen att sajtens "pedofiljägare" låg bakom de flera konton som mannen chattat med och att de tänkte polisanmäla honom, men några dagar senare hittades mannen död.

– Det är något av det grövsta som vi har stött på och vi har stött på mycket, säger hon om innehållet i chattarna till tidningen.

Sajten har tidigare kritiserats för att man riskerar att provocera fram brott. Enligt åklagare Stina Sjöqvist som är åklagarmyndighetens ämnesspecialist på brott mot barn, bör man oavsett vad man gjort eller inte få en chans till en rättslig prövning.

Dumpen gjorde aldrig någon polisanmälan

Stina Sjöqvist har tidigare jobbat med ett ärende där Dumpen chattat med en man, i det fallet gick det inte att styrka att brott begåtts. 

– Det är oerhört tragiskt. Alldeles oavsett vad man har gjort eller inte så måste vi få en rättslig prövning – de här personerna får ingen prövning. Även misstänkta har rättigheter i det här landet, de skyddas av Europakonventionen och har olika grundlagsskyddade rättigheter. Och de åsidosätter man helt när man gör så här mot människor, säger Stina Sjöqvist till tidningen.

Sara Nilsson och Dumpen gjorde aldrig någon polisanmälan mot den 45-åriga mannen som tog sitt liv.

Arbetar för barnen

Sara Nilsson förklarar till tidningen hur Dumpen ser på dödsfallen:

– Vi har inget alternativ till att konfrontera de här männen. Det viktiga är att stoppa dem. När vi har den dokumentationen och de chattarna måste vi gå vidare med det, vi kan inte backa då.

Sara Nilsson beklagar att det aktuella fallet slutade med att mannen tog sitt liv men tycker inte att Dumpen agerat fel. Hon menar att de arbetar för barnen och att de inte kommer att publicera något om mannen på hemsidan efter det som nu hänt.

Efter dödsfallet har det upprättats en anmälan om grovt förtal med mannen som som nyligen tagit sitt liv som målsägare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.