Stockholm

Pedofiljägarsajten Dumpen säljs – av Kronofogden

Dumpen säljs av Kronofogden.
Dumpen säljs av Kronofogden. Foto: Isabell Höjman/TT/Stella Pictures

Hemsidan Dumpen som är ledd av sportlegendaren Patrik Sjöberg ligger uppe till försäljning hos Kronofogden. Bakgrunden är personliga skulder som dragits in i verksamheten.


Läs mer

Hemsidan Dumpen utger sig för att vara ett nätverk mot pedofiler. Sajtens medarbetare utger sig för att vara barn, eller vuxna som erbjuder barn för sex på internet. När medarbetarna fått kontakt med en vuxen som stämt träff med den påhittade personen, det fiktiva barnet – konfronteras personen och hängs ut på Dumpen.

Hemsidan har under året fått stor uppmärksamhet och kritiserats bland annat för att man riskerar att provocera fram brott och för sättet att bemöta anhöriga. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om två personer som tagit sitt liv efter att de blivit uthängda på sajten

Sara Nilsson: "Gamla skulder"

Nu ligger den omskrivna hemsidan Dumpen ute för auktion hos Kronofogden med startpriset 25 000 kronor. Orsaken bakom är Sara Nilssons, Dumpens ansvarige utgivare, personliga ekonomi. Hon har personliga skulder om 182 400 kronor, skriver Expressen.

Sajten och Dumpens Swish är registrerat på Sara Nilsson och därför dras verksamheten in i det hela. Utmätningen gjordes den 5 oktober och domännamnet värderas av Kronofogden till 50 000 kronor.

På Dumpens Facebook kommenterar Sara Nilsson:

"Det rör mina gamla skulder på 168.000 som kronofogden tänkte att de kunde få in genom att sälja domännamnet. Håller på och pysslar med mina fordringsägare så att skulderna återkallas".

Kronofogden utreder utmätningsbara tillgångar

Tidningen skriver att Kronofogden utrett vilka tillgånger som är utmätningsbara innan man går vidare för att driva in pengar för att reglera en skuld – domännamnet har bedömts vara utmätningsbart.

– Kronofogden har utmätt rätten till domännamnet för att reglera en persons skulder. Vi har gjort en utredning om vem som är registrerad innehavare till rätten till domännamnet innan vi gör utmätningen, säger Kronoinspektör Mattias Lindgren till tidningen.

Sara Nilsson menar däremot att rätten till domänen tillhör den ideella föreningen Dumpen och att man överklagat beslutet:

– Dumpens förening startades i augusti och i protokollet står att domänen tillfaller föreningen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.