Hundar som avlats för kamp bakom flesta attacker. Genrebilder.
Hundar som avlats för kamp bakom flesta attacker. Genrebilder. - Foto: Bullit Marquez/AP

Kennelklubben om attackerna mot människor: "Inte renrasiga"

Hundar som avlats för kamp står bakom flest attacker mot andra hundar, enligt forskning från Linnéuniversitetet i Kalmar. I Norge och Danmark är flera "kamphundar" förbjudna medan den Svenska Kennelklubben anser att ett förbud inte är rätt lösning.


På söndagskvällen blev en kvinna i 60-års åldern ihjälbiten av sin egen hund. Ytterligare en man skadades svårt och fick föras till sjukhus med helikopter i samband med attacken. Under måndagen bekräftade polisen att hunden var av rasen amstaff som i folkmun ofta kallas för "kamphund".

Efter händelsen har återigen en debatt om ett förbud mot raser som historiskt avlats för kamp, som exempelvis amstaff, pitbullterrier och amerikansk bulldog satts igång. I Sverige finns inget sådant förbud men i Norge och Danmark är flera raser förbjudna sedan flera år tillbaka, skriver Göteborgs-Posten.

– Ett förbud kan vara både positivt och negativt. Vi har ett stort problem, som man har noterat i många andra länder, med att det finns raser som i huvudsak är avlade för att kämpa mot och mäta sig med andra artfränder och andra djur. Dessa raser är också överrepresenterade när det kommer till bett och skador, säger Pierre Wahlström, militär besiktningsman för Försvarsmaktens tjänstehundar till tidningen.

Hundar som avlats för kamp bakom flesta attacker

Enligt två undersökningar från Linnéuniversitetet i Kalmar är det just hundar som avlats för kamp som står bakom det flesta attacker mot andra hundar.

Enligt samma forskning har 600 européer, varav 11 i Sverige, dött i samband med hundattacker mellan 1995 och 2016. Undersökningen visat att antalet attacker har ökat sedan 1995 men i studien framgår det inte vilka raser som ligger bakom attackerna med dödlig utgång.

När det kommer till forskning om dödliga attacker mot människor finns det inte lika mycket forskning.

Svenska Kennelklubben om ett förbud

Svenska Kennelklubben anser att ett förbud inte är den rätta lösningen.

– Många av de hundar som människor är rädda för i dag är inte renrasiga, utan det är blandraser inom det här spektrumet som man ibland lite slarvigt kallar för kamphund, säger Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska Kennelklubben till tidningen.

En kortsiktig lösning skulle istället kunna vara kursverksamhet och utbildning, eftersom man som hundägare har ett eget ansvar att vara uppmärksam på avvikande beteenden.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!