Irene Westerholm är kamphundsexpert.
Irene Westerholm är kamphundsexpert. - Foto: Fredrik Persson/TT

Kamphundsexperten vill se begränsning i aveln av blandraser: "Hundar i okunniga händer"

Begreppet kamphund förknippas många gånger felaktigt med brutala attacker mot människor och djur. Enligt kamphundsexperten Irene Westerholm har hundarna framför allt avlats fram för deras människovänlighet.


Under de senaste veckorna har återigen debatten om huruvida bra kamphundar är eller ej lyfts. Detta efter att en hund av rasen amstaff gått till attack mot sin ägare som senare avled av sina skador. För att reda ut begreppet "kamphund" som ofta används i folkmun har Nyheter24 kontaktat kamphundsexperten Irene Westerholm.

Hon har vigt sitt liv åt djur så länge hon kan minnas. Hennes brinnande engagemang för specifikt hundar är sprunget ur kärleken för sin första hund Doris – som gav henne mersmak för hundarnas värld. 

Hon började succesivt förkovra sig i hundträningens universum och är i dag utbildad etolog, det vill säga utbildad i djurs beteenden, hundinstruktör och har sedan 1999 hållit i kurser. I dag driver hon Hundläroverket och håller kurser riktade för hundar av "kamphundstyp" där hon håller i allt från privatträningar och beteendeutredningar.

– Vi jobbar evidensbaserat och belöningsbaserat. Fokuserar mycket på att minska stress för hunden. Vi har specialkurser för hundar av kamphundstyp, som även syftar till att ge hundägaren mycket teoretisk kunskap, säger Irene Westerholm till Nyheter24.

Irene Westerholm vill återupprätta hundrasens status

Det kan ibland tyckas att hundarna med mycket muskler väcker åsikter var de än tassar sida vid sida med sin husse eller matte. Och ofta förknippas begreppet "kamphund" med brutala attacker mot människor och djur.

De hundar som ofta tillskrivs som "kamphundar" är bland annat american staffordshire terrrier, american pit bull terrier, staffordshire bullterrier, bullterrier, american bully och american bulldog.

Irene vill återupprätta hundarnas status och menar att om man vill använda någon term som beskriver vilken genetisk grupp bulldogg tillhör finns det mer precisa grupper att benämna.

– Men frågan är hur relevant det är, snarare bör man fokusera på hur hunden haft det.

Kamphundarna var intimt förknippade med hjältemod

Renrasiga "kamphundar" har enligt en stor människovänlighet som Irene menar är en framavlad egenskap, och drar paralleller mellan 1800-talets hundkamper i framförallt England.

När en rond i hundkampen avslutades skulle de ansvariga "hanterarna" gå in och stoppa deltagarna. Om någon hund bet en av "hanterarna" sågs den som olämplig och fick inte tävla något mer. Kamp mellan liv och död var det heller sällan fråga om.

– Under 1900-talets första decennier var de intimt förknippade med hjältemod och var "the all american dog" och fick bland annat symbolisera USA på värvningsposters under första världskriget.

Hundarnas status försämrades på 1960-talet när landet fick sin första djurskyddslagstiftning. Efter en krönika i amerikansk press på 70-talet "utmålade" man hundarnas blodtörst, vilket ökade ett intresse för hundarna i kretsar där sådant önskades. Detta förvärrades enligt Irene under 1980-talet.

– Hundarna kom att öka i popularitet av andra anledningar än tidigare. Hundar i okunniga händer gav till slut
olyckor, som spreds vidare i pressen. Det är sedan länge säkerställt att vi människor påverkar våra hundars beteende väl. Både stress och känslor smittar, liksom beteenden.

Irene Westerholm och en hjältemods-hund. Foto: Fredrik Persson

Kamphundsexperten vill se begränsning i aveln

Irene Westerholm efterlyser ett hårdare reglerat ansvar för hunduppfödare och färre valpkullar.

– Jag skulle vilja se en begränsning i aveln. Det är ett oerhört stort ansvar att selektera vilka hundar som har kvaliteter att föra vidare, och att hitta seriösa valpköpare för att sedan matcha med rätt individ.

Hon menar även att det inte alltid är fel på hunden eller ens fel på ägaren för den delen då beteendeproblem uppstår. Det kan helt sonika även bero på fel miljö för hunden i fråga.

– För att inte tala om att finnas för sina valpköpare under hundens hela livstid. Mycket kan göras genom att begränsa hur många hundar som sätts till världen och vilka förutsättningar dessa ges.

Irene berättar även att många av hundarna som hamnar i fel händer går ett tragiskt öde till mötes, ofta blir de misshandlade. I bästa fall blir de omhändertagna av rättssystemet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!