Erika vill att kvinnor ska uppleva en positiv förlossning och omfamna stunden.
Erika Alsborn vill att kvinnor ska uppleva en positiv förlossning och omfamna stunden. - Foto: Privat/Isabell Höjman/TT

Det här är orgasmisk födelse: "Det heligaste som finns inom alla kvinnor" ​

Orgasmisk födelse handlar om att kvinnor kan uppleva en orgasm under förlossningen. Här förklarar sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn vad metoden går ut på och uppmanar kvinnor till en positiv förlossningsupplevelse.


När du blev gravid och ville förbereda dig inför den stora stunden är risken stor att du såg människor på tv- och i filmer som genomgick smärtsamma och svåra förlossningar. Skrikandes och gråtandes - en överliggande domedagskänsla.

Men tänk om förlossningen vi genom historien exponerats för inte behöver vara något liknande? Tänk om förlossningen kunde vara en djup känsla av eufori och en väg till att nå en källa av kraft?

Det är något som sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn menar går att uppnå när Nyheter24 kontaktar experten för att bena ut metoden "orgasmic birth, också känt som "extatisk födelse", som fått ett rejält uppsving de senaste åren.

Orgasmic birth - ett harmoniskt flöde

Termen syftar till att kvinnor vid födseln kan känna ett starkt välbehag, en fysisk orgasm, likt en extatisk upplevelse som i själva verket inte behöver vara kopplat till ens sexualitet. "Orgasmic birth" är inget som lärs ut av vårdcentral eller mödravården och enligt Erika hittar man verktygen inom sig själv.

– Jag föredrar personligen att man säger "extatisk födelse" eftersom "orgasmisk förlossning" är så lätt att enbart associera med sexuell orgasm.

Erika förtydligar att den extatiska upplevelsen inte handlar om att man ska få en "stereotypisk" orgasm när man föder, det ska istället handla om känslan vid en orgasm.

Erika jämför den extatiska upplevelsen likt den man kan känna när man dansar, skriver eller för den delen utövar någon sport – allt handlar om ett välbehag som inte går att kontrollera utan det är ett flöde som du bärs med av.

Smärta är en del av förlossningen

Erika förklarar att kvinnor längtar efter positiva upplevelser, vilket går att finna i den extatiska födelsen som avser att ta bort rädslor och distraktioner som kan förhindra kvinnor att uppleva en harmonisk förlossning. Det hela handlar om att komma i kontakt med sina känslor - likt ett meditativt tillstånd

– Att uppleva smärta behöver inte heller vara negativt, men hur vi lär oss att hantera den och hur vi stöttas under tiden kan det tydligt påverka kvinnans subjektiva upplevelse.

Erika menar att genom att skapa ett tryggt rum inför och under förlossningen fylld med positivitet, kan kvinnor uppleva en psykologisk, spirituell och emotionell upplevelse.

– Vi behöver fler som stöttar och hyllar kvinnor inför förlossningen. När kvinnor får uppleva en extatisk födelse så har de inte nödvändigtvis upplevt en orgasm utan en positiv andlig upplevelse.

"Heligaste som finns inom alla kvinnor"

Erika berättar även att flera kvinnor som upplevt en "orgasmic birth" inte alltid vet hur de ska tolka upplevelsen, och i värsta fall skäms för att man inte förstår det i just förlossningskontexten.

– Lita på din inre kraft och lita på din inre förmåga att ge nytt liv. Det här är det absolut heligaste som finns inom alla kvinnor i världen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen. Samtidigt har en ny opinionsmätning eldat på "oron, ilskan och frustrationen" inom Moderaterna för lagförslaget.