Det finns det flera fördelar med att ta körkortet under lågsäsongen.
Det finns det flera fördelar med att ta körkortet under lågsäsongen. - Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/SvD/TT

Här är fördelarna med att ta körkort på vintern: "Utmärkt tillfälle"

Funderar du på att ta körkort under vintern men skräms för snö och halka? Enligt Patrik Jansson, grundare för Teoriappar, finns det flera fördelar med att ta körkortet i vinter.


Vintertid är lågsäsong för körskolorna, men det finns faktiskt flera fördelar med att ta körkortet trots snö, halka och mörkret som infaller under årstiden. 

De flesta känner till att det är högsäsong hos både trafikskolorna och Trafikverkets förarprov under sommaren. Det är då många vill ta körkort, vilket gör att både förarproven hos Trafikverket och lektionstiderna hos trafikskolorna snabbt blir fullbokade.

På vintern finns det däremot många fler lediga tider, men även kvaliteten på förarutbildningen kan bli bättre om körkortet tas under vintern - då föraren ställs på prov.

– Det är generellt sett betydligt kortare väntetid till allt. Det finns fler lediga tider till Trafikverkets teoriprov och uppkörning, det är enklare att boka de tiderna som passar dig bäst på trafikskolan, säger Patrik Jansson. grundare på Teoriappar till Nyheter24.

"Utmärk tillfälle att ta tag i körkortet"

Det bästa är att ha en så bred erfarenhet som möjligt av så många olika situationer som möjligt, innan man tar körkortet. Enligt Trafikverket anpassas även provet efter väglag och väderlek, samtidigt som du måste anpassa din hastighet till väglaget precis som övriga bilister.

– Eftersom det kan kännas svårare att köra bil under vinterhalvåret är det egentligen ett utmärkt tillfälle att ta tag i körkortet med tanke på att du på trafikskolan har tryggheten av en erfaren lärare som lär dig hur du kör på ett trafiksäkert sätt, säger Patrik Jansson.

Hala väglaget skrämmer många nya förare

Det ska även inte vara någon större risk att misslyckas med förarprovet trots det för många, skrämmande, hala väglaget. Enligt Patrik Jansson handlar det helt sonika om att man måste anpassa sig efter vägunderlaget.

– Det är inte så mycket svårare att köra upp på vintern. Om det är extrem halka eller snöstorm är det såklart svårare att köra bil överlag. Men om uppkörningen sker en normal vinterdag i januari med vinterväglag är det inte speciellt mycket svårare än andra årstider.

Patrik berättar även att fler kör lite lugnare och mer riskmedvetet i trafiken under vinterhalvåret. Det innebär således att du som ska köra upp kan hålla ett långsammare tempo och fokusera på att köra trafiksäkert i en mer lugn takt.

/
Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.