Genom att övningsköra mycket på vintern lär du dig riskbedömning.
Genom att övningsköra mycket på vintern lär du dig riskbedömning. - Foto: Suvad Mrkonjic/Fredrik Sandberg/TT

Regeln du inte får missa när du tar körkort i vinter

Räds du för uppkörningen under vinterns hala och blöta väglag? Då är det här är regeln du ska ha koll på för att fixa körkoret när det är dags för slutprovet i vinter.


Funderar du på att ta körkort i jul men skräms för snö och halt vägunderlag? Enligt Patrik Jansson, grundare för Teoriappar, finns det flera fördelar med att ta körkort i vinter

På vintern finns det flera lediga körtider att välja mellan, chansen är stor att du inte behöver vänta lika länge på att få provtid - som under sommarens högsäsong.

Längre bromssträcka att luta dig mot

Under vintern kör många generellt lite lugnare och mer riskmedvetet i trafiken, vilket gör att du under uppkörningen kan hålla ett långsammare tempo och fokusera på att köra trafiksäkert i en mycket lugnare takt.

– Om det är extrem halka eller snöstorm är det såklart svårare att köra bil överlag. Men om uppkörningen sker en normal vinterdag i januari med vinterväglag är det inte speciellt mycket svårare än andra årstider, säger Patrik Jansson till Nyheter24 och fortsätter:

– Du har en betydligt längre bromssträcka när det är halt ute. Planera din körning längre fram. Slår det till exempel om till rött längre fram på vägen måste du anpassa hastigheten och börja bromsa mycket tidigare än om det är varmt ute.

Tumregeln du ska hålla på

Genom att övningsköra mycket på vintern lär du dig riskbedömning och kan hantera de situationer som kan uppstå vid vinterväglag på ett annat sätt.

Du får ett lugnare och säkrare förhållningssätt till att köra bil, som förhoppningsvis sitter kvar även när det börjar bli varmt ute och vägarna är återigen torra.

– En tumregel är att dubbla tresekundersregeln, som man ofta pratar om när det gäller att hålla avstånd till bilen framför, på vintern. Håll 6 sekunders avstånd till bilen framför. Är det väldigt halt ute eller snöstorm borde du inte köra bil alls.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!