Råttsmitta som angriper hundarnas lever sprids i Sverige.
Råttsmitta som angriper hundarnas lever sprids i Sverige. - Foto: FREDRIK SANDBERG / TT och Lucas Andrade/Pexels

Råttsmitta som angriper hundarnas lever sprids – tre döda på kort tid

En råttsmitta med bakterie som angriper hundarnas lever och njurar sprids i Sverige. Den farliga sjukdomen verkar vara här för att stanna på grund av klimatförändringarna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En råttsmitta med bakterie som angriper hundarnas lever och njurar sprids i Sverige – och verkar vara här för att stanna. 

Råttsmitta Sverige 

Bakteriesjukdomen heter leptospiros och kan leda till en smärtsam död när den angriper lever och njurar. 

Under de senaste tre veckorna har tre hundar dött av råttsmittan, på Gotland, vilket TV4 rapporterat om

Sjukdomen sprids via urin 

Sjukdomen, som varit ovanlig norr ut tidigare, sprids av råttors urin. I samma takt som höstarna har blivit varmare har den spridit sig hit. 

– Man misstänker att det är vädret. Att det är de milda och fuktiga höstarna om gör att bakterien trivs och ligger kvar. Den vill ha fukt och värme, säger Ulrika Sjösten, veterinär på Gotland, till Aftonbladet.

Det är när råttor kissar i stillastående vatten eller på fuktig jord, som de lämnar efter sig bakterier och hundarna sedan smittas genom  sina slemhinnor när de dricker vatten. 

Trots sjukdomens risker får många inte allvarliga symtom, och råttsmittan kan behandlar med antibiotika. 

Bakteriesjukdomen kan smitta människor

Trots att det är ovanligt kan råttsmittan även överföras till människor, genom exempelvis förorenat vatten, enligt Ulrika Sjösten. Symtomen påminner om en influensa, och människor får inte allvarliga symtom av råttsmittan. 

Det finns ett vaccin mot sjukdomen, något som Ulrika Sjösten hopps att fler hundar ska få. Detta för att förhindra att fler dör av den variant som just nu sprids i Sverige. 

– Den skyddar inte helt mot smitta och mot alla varianter, men den skyddar mot allvarlig sjukdom och död i den här varianten som vi har sett nu, säger hon till Aftonbladet. 

/
/