Erbjuder spermier privat till barnlösa: ”Mycket allvarligt"
I Sverige är det enbart tillåtet att donera till sex olika familjer. - Foto: Gorm Kallestad/NTB &

Varningen: Män erbjuder spermier till barnlösa i sociala medier

Nu varnar fertilitetskliniken Livio om att män donerar spermier i forum på sociala medier. Något som kan vara farligt och få allvarliga konsekvenser.


Flera män erbjuder sin sperma i privata forum på sociala medier som riktar sig till ofrivilligt barnlösa. Nu larmar fertilitetskliniken Livio om de oroväckande uppgifterna och att det kan ha allvarliga konsekvenser, rapporterar SVT. Vissa av männen uppger att de är godkänd donator hos Livio, trots att det inte stämmer.

– Man blir inte donator i juridisk mening, man blir förälder, säger Camilla Stenfelt, läkare och donationsansvarig på Livio till SVT.

Blivit nekade till att bli donatorer 

Det rör sig om olika män som erbjuder sig att donera sin sperma privat till personer som vill bli föräldrar. Kliniken Livio har kollat upp flertal av namnen. Vissa är godkända donatorer hos Livio men vissa har även blivit nekade när de ansökt och några namn känner kliniken inte alls igen.

Camilla Stenfelt uppger att en av männen blev nekad på grund av att han är bärare av en allvarlig sjukdom, som riskerar att föras vidare genetiskt.

Kan kräva vårdnad om barnet 

Utöver hälsoriskerna finns det problem med att männen inte blir donatorer, utan föräldrar. Detta är något som kan bli väldigt komplicerat enligt Camilla Stenfelt. Spermadonatorn skulle därmed kunna kräva vårdnad om barnet när det föds. Mamman kan också kräva donatorn på underhåll ekonomiskt.

Kan få stora konsekvenser

– Vi vill varnar för att ta emot sperma av dessa personer som erbjuder det på nätet. Det är olagligt att göra så och det kan få stora konsekvenser, säger Camilla Stenfelt till SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.