Kunderna rasar mot Telias nya förändring.
Kunderna rasar mot Telias nya förändring. - Foto: Fredrik Sandberg/Erik Simander//TT

Kunderna rasar på Telias förändring – telefonsvararen skrotas

På onsdag väljer telejätten Telia att skrota telefonsvararen och därmed försvinner möjligheten att lämna röstmeddelande.


I slutet av oktober meddelade Telia att tjänsten som möjliggör röstmeddelande och telefonsvararen tas bort den 30 november. Beslutet gäller all fast telefoni och totalt berörs cirka 15 000 kunder av beslutet, skriver Aftonbladet.

Enligt Roija Rafii, pressansvarig på Telia, har Telia täckning på 90 procent av Sveriges yta – och 99 procent av befolkningen.

– Kontra de som använder hemtelefoni via fiber eller det gamla kopparnätet så är det väldigt få som använder tillvalstjänsten. I det här fallet handlar det om cirka 15 000 kunder som har tillvalstjänsten aktiverad på sinhemtelefoni, säger Roija Rafii till Nyheter24.

Kunder blir låsta till Telia

Till tidningen berättar en 70-årig kund som bor i skogen två kilometer från närmaste väg, att mobila nätet inte fungerar. 

– Jag svarar inte när okända nummer ringer, jag låter dem hellre lämna ett meddelande på min telefonsvarare så får jag ringa upp. Nu kommer jag inte längre kunna göra så, säger hon till tidningen.

Nu överväger hon att byta operatör – samtidigt som hon är låst till Telia på grund av "den dåliga täckningen i området".

– Få kunder använder idag hemtelefoni och ännu färre använder tillvalstjänsten Telesvar, som har kostat våra kunder 10 kr extra i månaden. De allra flesta har idag tillgång till och använder i långt större utsträckning mobila alternativ, med motsvarande tillvalstjänst Mobilsvar utan extra kostnad, säger Roija Rafii.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!