En av åtta med hiv i EU är odiagnostiserad
En sen diagnos leder till högre risk att drabbas för allvarlig sjukdom eller till och med död. - Foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels & Simon Rehnström/SvD/TT

En av åtta med hiv i EU är odiagnostiserad

En rapport från europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, och WHO Europa visar att många med hiv i EU inte vet om att de smittats. En sen diagnos leder till högre risk att drabbas för allvarlig sjukdom eller till och med död, enligt generaldirektören.


Var åttonde person som lever med hiv i EU är odiagnostiserad. Detta avslöjar en rapport som är framställd av den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, och WHO Europa. Rapporten släpps inför morgondagens internationella världsaidsdag.

Oroande siffror enligt ECDC

Rapporten uppskattar att 780 000 personer lever med hiv i EU i dag, av dessa är det endast 88 procent som vet om att de bär på sjukdomen.

"Detta är inte bra eftersom en sen diagnos leder till högre risk att drabbas för allvarlig sjukdom eller till och med död", skriver Andrea Ammon, generaldirektör för ECDC, i ett pressmeddelande.

Kan få enorma risker: "Får inte vård"

Det finns enorma risker med att inte veta att man är sjuk berättar Andrea Ammon. Många som är ovetandes sjuka i hiv får inte den vård som de behöver och riskerar att smitta andra.

I Sverige lever omkring 8 000 personer i dag med känd hivinfektion, och cirka 450 personer diagnotiseras varje år, enligt Folkhälsomyndigheten.

EU
/
HIV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!