Stockholm

Grispris för årets julskinka – kommer bli svindyrt

Julskinkan, årets dyrgrip?
Julskinkan, årets dyrgrip?. Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

Det närmar sig för julbord och julskinka! Men läckerheten kommer i år med tråkiga nyheter – årets saftiga julegris kommer att kosta mer än väntat.


Läs mer

Notan för julbordet kan bli rekorddyr i år med ökningar som vi tidigare aldrig skådat. Det traditionsenliga julbordet kommer bli mycket dyrare på grund av högre spannmålspriset, dyrare bränsle och ökade elkostnader, skriver Aftonbladet.

Här kan du läsa mer om maten i de klassiska julkategorierna som gått upp i pris!

– Priset för slaktgris har gått upp med 25 procent vecka 46 i år i jämförelse med vecka 46 förra året. Det är så mycket dyrare det blir att köpa in varan i butik, säger Emma Frödå, mat- och lantbruksexpert på Danske Bank till tidningen.

Det här köttet ska du handla i jul

– Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Däremot har läckerheter så som choklad, torkad frukt och nötter ökat minst i pris. Lantbruksexperten Frödå berättar till tidningen att trots de dyra prislapparna rekommenderar hon att man väljer svenska varor även om det finns billigare utländska alternativ.

– Jag tycker verkligen att man ska välja svenskt kött. Det är viktigt för att vi ska kunna ha kvar ett livskraftigt lantbruk med bra djurhållning. Man kan alltid ha lite mindre kött och mer vegetariskt på julbordet, det är det bästa för plånboken och hälsan.

Jul
/
Mat

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.