Julskinkan, årets dyrgrip?
Julskinkan, årets dyrgrip? - Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

Grispris för årets julskinka – kommer bli svindyrt

Det närmar sig för julbord och julskinka! Men läckerheten kommer i år med tråkiga nyheter – årets saftiga julegris kommer att kosta mer än väntat.


Notan för julbordet kan bli rekorddyr i år med ökningar som vi tidigare aldrig skådat. Det traditionsenliga julbordet kommer bli mycket dyrare på grund av högre spannmålspriset, dyrare bränsle och ökade elkostnader, skriver Aftonbladet.

Här kan du läsa mer om maten i de klassiska julkategorierna som gått upp i pris!

– Priset för slaktgris har gått upp med 25 procent vecka 46 i år i jämförelse med vecka 46 förra året. Det är så mycket dyrare det blir att köpa in varan i butik, säger Emma Frödå, mat- och lantbruksexpert på Danske Bank till tidningen.

Det här köttet ska du handla i jul

– Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Däremot har läckerheter så som choklad, torkad frukt och nötter ökat minst i pris. Lantbruksexperten Frödå berättar till tidningen att trots de dyra prislapparna rekommenderar hon att man väljer svenska varor även om det finns billigare utländska alternativ.

– Jag tycker verkligen att man ska välja svenskt kött. Det är viktigt för att vi ska kunna ha kvar ett livskraftigt lantbruk med bra djurhållning. Man kan alltid ha lite mindre kött och mer vegetariskt på julbordet, det är det bästa för plånboken och hälsan.

Jul
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.