Julskinkan är mångas favorit på julbordet, men med fel hantering kan den bli en riktig bakteriefälla
Julskinkan är mångas favorit på julbordet, men med fel hantering kan den bli en riktig bakteriefälla - Foto: Hasse Holmström/Johan Nilsson/TT

Okända missen gör julskinkan till en bakteriehärd – du har säkert gått i fällan

Att det välsmakande julbordet kan bli grogrund för bakterier om man inte är noga med temperaturerna, det känner nog många till. Men desto mer okänd är en vanlig miss som många gör med julskinkan.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För många är julen en tid för omtanke, god mat och kvalitetstid med familjen. Med några ynka veckor kvar till dopparedagen är nog många i full färd att köpa årets julgran, och för att hålla den grön och frodig ända fram till den 24 december finns många knep.

Men visste du att ett av tipsen kan få helt motsatt effekt och istället göra din gran till en grogrund för svamp, bakterier och dålig lukt? Läs mer om julgransknepet du INTE ska falla för här.

Så kan ditt julbord bli en riktig bakteriefälla

Och det är inte bara på julgransfronten det gäller att se upp i jul. Julbordet, som i många familjer dukas upp som en stor buffé, kan också samla på sig en hel del bakterier om man inte behandlar maten rätt. 

Att låta mejerivaror, kött och fisk stå framme för länge i rumstemperatur är ett bra exempel på fälla som kan göra din julmat dålig. 

Foto: Robin Haldert/TT

Gör inte så här med din julskinkan: "Risk för handbakterier"

Men vad desto fler inte känner till är en miss som gäller julskinkan. De är i regel stora, och det är därför vanligt att skiva upp lite skinka i taget. Men för att inte gå i en riktig bakteriefälla är det viktigt att inte lägga tillbaka överblivna skivor tillsammans med den stora skinkan i kylen.

Anledningen? De kan innehålla bakterier, menar Marie Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Grythytte akademi på Örebro universitet.

– Oftast har man hanterat de uppskurna skivorna med händerna och då finns det risk för handbakterier på skinkskivorna, säger hon i en intervju med SVT.

Danielsson-Tham rekommenderar därför de som ska röra vid skinkskivorna att alltid vara noga med sin handhygien. Tvätta dem ordentligt och undvik att peta dig i ansiktet, munnen och näsan.

/
stats