Stockholm

Svamp och dålig lukt – kända julgransknepet du INTE ska falla för

Det beprövade knepet för en finare julgran kan ha helt motsatt effekt
Det beprövade knepet för en finare julgran kan ha helt motsatt effekt. Foto: Martina Holmberg/Gorm Kallestad/TT

Vem vill inte ha en fin och frodig gran ända fram till jul? För att undgå ett kalt träd finns det många knep att ta till, men ett av dem ska du undvika.


Läs mer

Julen 2022 närmar sig med stormsteg och ute i stugorna har nog fler och fler börjat fundera på årets klappar, julbak och ledighet.

Vill du säkerställa att du maxar ledigheten under jul och nyår? Här är röda dagarna att hålla koll på – då är det bäst att vara ledig.

Sockriga tipset kan göra din gran illaluktande

För många blir det ingen riktig jul utan en riktig julgran, och för att få den att hålla sig fin och barrfri ända fram till dopparedagen finns många knep. Att slå in en järnspik i granstammen, att ge granen huvudvärkstabletter och undvika att slå rotänden mot golvet, för att nämna några exempel.

Vilka av dem som har bevisad effekt för en finare julgran varierar lite beroende på vem man frågar. Men en sak verkar experterna vara mer överens om – att ge granen socker i vattnet är ingen bra idé.

En undersökning som svenska skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk har gjort visar nämligen att grankvistar som fått stå i sockerlösning håller sig gröna längre än de som stått i vatten. De sockerfödda kvistarna fick dessutom nya skott.

Men enligt Odla kan sockret i vattnet istället bli en grogrund för svamp och bakterier. Tillväxten av bakterier kan i sin tur leda till en illaluktande gran som mår dåligt.

Expertens oväntade tips för att hålla granen fin: "Lite sprit..."

Detsamma intygar Sverker Forsén på Skogsmästarna i en intervju med Sveriges Radio:

– Det är ingen bra idé. Det är lite feltänkt det där. Granen behöver inget socker för den gör ju socker i barren. Den tar aldrig upp socker nerifrån.

Han tipsar istället om att ha ner något lite starkare i julgransfoten.

– Däremot så kan man faktiskt i stället för att hälla den tredje julsnapsen i strupen hälla den i julgransfoten. Lite sprit tar död på svampar och alger i vattnet, för de kan gegga igen upptagningen. Så en snaps är bra, men inget socker, säger Forsén till Sveriges Radio.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.