Leif GW Persson kritiserar rikspolischefen Anders Thornberg.
Leif GW Persson kritiserar rikspolischefen Anders Thornberg. - Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Leif GW Persson kritiserar rikspolischefen Anders Thornberg: "Jävligt allvarligt"

Leif GW Persson ifrågasätter rikspolischefen Anders Thornberg som kände till polisanmälningarna mot Mats Löfving redan för nio månader sedan.


Efter turerna runt en polisanmälan som involverar två av Sveriges högst uppsatta poliser kallades rikspolischefen Anders Thornberg, 63, i fredags till justitieutskottet.

Den 5 december avslöjade Expressen att Stockholms regionpolischef tillika ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving, 61, i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Det utpekade brottsoffret är Linda Staaf, 46, underrättelsetjänst vid Nationella operativa avdelningen, (Noa). I början av september 2021 har Staaf kontaktat säkerhetschefen och uttryckt oro för sin egen säkerhet.

Leif GW Persson: "Bananrepublik"

Polisanmälningarna mot Löfving gjordes dock redan i mars i år, vilket Ebba Sverne Avill, chefen för särskilda utredningar bekräftar till SVT

Kriminologen Leif GW Persson säger i en intervju med Aftonbladet att han är förvånad över att rikspolischefen Anders Thornberg reagerar efter nio månader.

– Att Anders gör sådär är obegripligt. Jag vet inte om det är kriminaliserat, men det är jävligt allvarligt. Doften av banrepublik blir oerhört påtaglig här, säger Leif GW Persson till tidningen och fortsätter:

– Om inte det hamnat i media hade han inte agerat över huvud taget. Han har känt till det sedan begynnelsen och förmodligen handlar det om att man vill ha husfrid.

Leif GW Persson: "Snårig historia"

GW menar att det här är en "snårig historia" som Thornberg känner till i detalj, men som han inte vill ska komma ut.

– Så här får det inte gå till och är det någon som kan bli intressant är det väl Löfving. Jag ser inte att det kan finnas någon grund för att gå på Staaf rättsligt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!