Psykologen ger sina bästa tips kring barns rädslor för fyrverkerier på nyårsafton.
Psykologen ger sina bästa tips kring barns rädslor för fyrverkerier på nyårsafton. - Foto: Unsplash, Privat

Så pratar du med ditt ängsliga barn om fyrverkerier – enligt psykologen

Har du barn som du vet är rädd för fyrverkerier? Nyheter24 kontaktade psykologen Mathias Ortlieb och bad om hans bästa tips för hur du pratar med och förbereder ditt barn inför nyårsraketerna.


Under nyårsafton är det förväntat att natthimlen fylls av färgglada och högljudda raketer och fyrverkerier – vilket för många kan vara en fröjd. Men för de mindre kan det snarare vara obehagligt och inte alls lika roligt.

Som förälder vill man sitt barns bästa. Därför har Nyheter24 tagit kontakt med psykologen Mathias Ortlieb för att diskutera hur man som mamma eller pappa kan lägga grunden för en nyårsafton utan rädsla för fyrverkerier för sitt barn.

Så pratar du med ditt rädda barn om fyrverkerier

Alla har vi olika känsligheter när det kommer till ljus och ljud. Mathias Ortlieb menar att en nyårsafton präglad av fyrverkerier kan vara extra känsligt för barn med neuropsykiatriska hinder så som autism eller adhd.

– Då är det så att man förmodligen, beroende på hur svårt det är, kan ha öronproppar. Man förbereder med någon typ av anpassning eller hjälpmedel. Sedan är det jätteviktigt att prata innan nyår om vad som kommer hända. Man kan titta på filmer på till exempel Youtube, så man kan se ungefär hur det kommer gå till.

Bästa knepen för ett barn med rädsla för fyrverkerier

Mathias menar att det är extra viktigt med förberedelser om barnet varit med om att det smällt högt tidigare och fått en rädsla på grund av det. Det kan handla om att barnet flytt till Sverige och tidigare drabbats av krig, vapen eller explosioner och att fyrverkerier på så sätt kan påminna om sådana situationer.

– Det är oförutsägbart eftersom man inte vet när eller hur högt den smäller. I sin natur är det en väldigt potent sak för att skapa rädslor som kan koppla till olika situationer.

För att förebygga att fyrverkerierna blir en pina finns det några knep att ta till, enligt Mathias:

– Prata, visa filmer, hitta sätt att dämpa ljudet där man bor. Beroende på hur svår rädslan är, och i kombination med ett funktionshinder, kan det vara bra att ha en säker och mysig plats i hemmet som man fixar till där man kan vara tillsammans med en förälder om det skulle bli jobbigt, avslutar Mathias i intervjun med Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?