Det lönar sig inte att fuska.
Det lönar sig inte att fuska. - Foto: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT

Student kuggade på köpt kandidatuppsats och anmälde till ARN

När en student ville få godkänt utan att arbeta för resultatet – köpte hon en c-uppsats från nätet. Men uppsatsen fick underkänt och den kvinnliga studenten vände sig till ARN för att kräva tillbaka pengarna.


Det var när det stundade för den sista fasen på ett kandidatprogram som studenten gjorde ett dumdristigt val. När hon skulle skriva det sista arbetet, en C-uppsats om socialt arbete, valde hon att kontakta ett företag på nätet för att köpa en färdig uppsats, vilket Aftonbladet var först att skriva om.

Företaget försäkrade studenten om att hon skulle få godkänt men när uppsatsen lämnades in blev hon knäppt på näsan och fick underkänt.

Misslyckat drag och underkänd uppsats

Kvinnan valde då att kontakta företaget i fråga och krävde pengarna tillbaka för den misslyckade uppsatsen. Hon kontaktade även ARN eftersom "uppsatsen inte var av den kvalité som parterna kommit överens om".

"En c-uppsats är en kandidatuppsats, det vill säga ett självständigt, utredande forskningsarbete på högskolenivå som är en förutsättning för att erhålla en kandidatexamen. Nämnden anser att en prövning av NN:s krav om återbetalning skulle medföra att rättsordningen bidrar till upprätthållandet av avtal som syftar till att vilseleda ett lärosäte vid examinering och betygsättning, vilket utgör myndighetsutövning", skriver ARN och fortsätter:

"NN:s avsikt med att köpa uppsatsen har varit att fuska sig till en högskoleexamen på den utbildning som hon varit antagen till. Detta har även stått klart för företaget. Parterna har bland annat haft en diskussion om att NN riskerade att bli avstängd från lärosätet genom att lämna in den beställda c-uppsatsen", skriver Allmänna reklamationsnämnden på sin hemsida.

Hur mycket kvinnan betalade för den undermåliga och falska kandidatuppsatsen framgår inte av Arns beslut.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!