Hästen Cornetta skrämdes till döds av de höga smällarna från fyrverkerierna.
Hästen Cornetta skrämdes till döds av de höga smällarna från fyrverkerierna. - Foto: Hasse Holmberg/TT/Privat

Nyårsfirandet slutade i trauma – Klaras dräktiga sto fick avlivas

​Varje år skräms tusentals djur av fyrverkerier ​kring nyår. Vissa skräms så pass mycket att de till slut avlider. Klara Karlsson från Kristianstad blev tvungen att ta ett sista farväl av sin häst Cornetta som dog till följd av nyårets höga smällar.


Nyårsnatten förvandlades till en hjärtskärande mardröm på hästgården i Nosaby utanför Kristianstad när det dräktiga stoet Cornetta fick panik av nyårsfyrverkerierna.

Klara Karlsson äger hästen tillsammans med sin mamma och grannen Elin Jonsson. De gemensamma ägarna såg fram emot att välkomna Cornettas nya föl i maj. Men på nyårsafton när himlen lyste i alla regnbågens färger blev det en desto mörkare plats på den mark som Cornetta travat på när hon en stund senare fick somna in.

Trots de flera åtgärder som vidtagits för att skydda gårdens hästar började det dräktiga avelsstoet kasta sig i boxen och andas häftigt. De höga smällarna gjorde att hon skadade sig både fysiskt och psykiskt. 

Cornetta skakade och hyperventilerade

– När jag kom märkte jag direkt att hästen var extremt illa däran, både fysiskt och psykiskt. Hon låg ner, skakade och hyperventilerade. Vi fick upp henne och tog ut henne på ridbanan för att kunna se om hon hade några sår eller om något var brutet, säger Klara Karlsson till Hipsson och fortsätter:

– Vi såg snabbt att hon inte kunde stödja bak och hon la sig ner igen. Vi hade kontakt med veterinären hela tiden och hon kom snabbt. Cornetta fick kramplösande och lugnande och vi försökte reda ut vad som berodde på fysisk smärta och vad som orsakades av psykiskt lidande.

Till nyhetssajten berättar Klara att hon tidigare i veckan hört några smällare och raketer i byn och inne i Kristianstad. Då ska inte gårdens hästar reagerat på det, förmodligen för att det inte var lika intensivt som när himlen dånade på nyårsafton.

Klara försökte i all sin makt att rädda stoet

Klara och Elin försökte förgäves rädda stoet. I all sin makt försökte de lugna Cornetta så att de kunde köra henne till ett djursjukhus, men det gick inte.

– Hon svarade inte på något. Vi höll på i flera timmar men hon slutade inte skaka och hade skyhög puls. Det small fortfarande raketer ute, det gjorde det hela natten, och vi kunde inte låta henne ha det så, hon mådde så dåligt. Så vi tog beslutet att avliva henne. 

Uppmanar folk att tänka kring fyrverkerier

Till tidningen berättar Klara att hon inte tvekar för en stund att det är fyrverkerierna och de höga smällarna som ligger bakom den tragiska händelsen.

Efter nyårsnatten har Klara publicerat ett offentligt inlägg på sin Facebook där hon öppenhjärtligt delar med sig av händelsen och den sorg hon nu känner i hopp om att fler människor tänker till.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar del av det hemska som hänt så att folk tänker till en extra gång kring fyrverkerier, säger Klara Karlsson till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.