Oxycontin, med den aktiva substansen Oxikodon, kallas för "lantisheroin".
Oxycontin, med den aktiva substansen Oxikodon, kallas för "lantisheroin". - Foto: Janerik Henriksson/Seth Wenig/AP

"Lantis-heroinet" oxycontin – nya dödsdrogen sprider sig i Sverige

Oxycontin kan bli den nästa dödliga drogvågen i Sverige. Missbruket bland ungdomar sprider ut sig i stora delar av landet. Poliseni Karlshamn vittnar om ungdomar som blir helt förbytta och desperata efter drogen.


I USA kallas Oxycontin, med den aktiva substansen Oxikodon, för "lantisheroin". 

Drogen fick sitt fäste och namn i Sverige efter dödsskjutningen i ett parkeringshus i centrala Karlshamn i början av 2022. Under det mordet kom det fram att det finns ett utbrett missbruk av oxycontin bland unga i kommunen. 

Polisen bedömer att det finns ett 100-tal "Oxy-missbrukare" i Karlshamn och det har även skett omkring tio dödsfall de senaste åren som polisen kopplar till överdosering av preparatet, skriver Aftonbladet.

Foliebitar med svarta streck på

Till tidningen berättar Karlshamnspolisen att de stötte på Oxycontin för första gången 2015:

– Vi stannade en individ och i bilen låg de här engångs-läkemedelspåsarna, som man kunde få ut på vårdcentralerna. Tillsammans med foliebitar med svarta streck på. Vi visste inte riktigt vad vi hade framför oss, kommer jag ihåg, säger gruppchef Mattias Danielsson.

Efter fler fynd av Oxycontin larmande han ledningen i region Blekinge, som enligt honom ska ha dragit ned på "förskrivningen av det narkotikaklassade och mycket smärtstillande läkemedlet Oxycontin". 

Tabletter 16 gånger starkare än på recept

Inom kort började även 80 milligrams tabletter dyka upp på gatorna – de är 16 gånger så starkare än de tabletter som läkare skrev ut.

– Vi blev medvetna om att det kom in dessa väldigt starka preparat från östra Europa, bland annat via Polenfärjan. Sedan dess har vi sett en allt större mängd. Nu är det uppe på en ganska hög nivå när vi gör husrannsakningar och sånt. Vi kan hitta hundratals tabletter hos de som säljer, säger Mattias Danielsson till tidningen.

Ungdomar är desperata efter drogen

På gatan kostar varje tablett mellan 400-500 kronor och tidningen skriver att de flesta tunga missbrukare i Karlshamn röker Oxycontinet. Då bränner man en tändare under aluminiumfolie tills tabletten smälter så man kan inhalera röken.

Flera butiker i kommunen vittnar även om flera stölder av aluminiumfolie. Efter en markant ökning av folie har flera butiker nu gömt aluminiumfoliet bakom kassan eller i förbutiken.

En tungt beroende kan missbruka tio tabletter om dagen och polisen vittnar om att drogen ger den värsta abstinensen som de någonsin sett:

– En gång hade vi tagit in en kille som verkade må ganska okej. Men när vi sedan hittade den här Oxycontintabletten han gömt i sin plånbok så blev han helt förbytt. Han trodde att han hade lyckats gömma den och skulle få ta den när han kom ut. Den desperationen märker man inte om man skulle ha hittat en haschbit hos någon, det var panik, säger Magnus Jönsson.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.