De fyra männen riskerar nu inte längre utvisning.
De fyra männen riskerar nu inte längre utvisning. - Foto: Maja Suslin/Pontus Lundahl/TT

Fyra män våldtog kvinna och filmade övergreppet – riskerar ej utvisning

Fyra män som våldtagit en kvinna utomhus i Huddinge i somras döms nu till fängelse i upp till fem och ett halvt år. Åklagaren hade tidigare yrkat att alla, som är eritreanska medborgare, skulle utvisas. Men nu kommer de få stanna kvar i Sverige.


Enligt åtalet var kvinnan berusad och hade därför svårt att försvara sig när hon leddes ut i ett skogsparti i Flemingsberg av fyra män, rapporterade Expressen i förra året.

Där ska en av männen, 35-åring som är hemmahörande i Sandviken, ha sparkat kvinnan på benen så att hon föll mot marken. Då ska samtliga gärningsmän utsatt henne för olika övergrepp och filmat övergreppet.

Tidningen skriver att de övriga misstänkta är hemmahörande i Huddinge, Vallentuna och Motala. Männen är medborgare i Eritrea.

Männen filmade övergreppet

Åklagaren Axel Frick vid Södertörns åklagarkammare har tidigare sagt att brottet är grovt då de misstänkta gärningsmännen var fler än en. Han anser även att männen "visat särskild hänsynslöshet eller råhet" när de filmat övergreppet.

Axel Frick har även tidigare begärt att alla fyra männen skulle utvisas med förbud att under 15 år återvända till Sverige.

– När det rör ett så pass allvarligt brott ska jag som åklagare yrka på utvisning. Jag har utgått från den praxis som finns och brottets strafflängd och har landat på just tidsintervallet 15 år, sade Axel Frick i en tidigare intervju med tidningen.

Hållit sig undan militärtjänstgöring

Nu avslår Södertörns tingsrätt kravet på utvisning.

I domen anser man att brotten är så grova att kraven för utvisning är uppfyllda av för de tre som döms för grov våldtäkt, men låter dem ändå stanna i Sverige när de avtjänat sitt straff. Anledningen är att männen hållit sig undan militärtjänstgöring i Eritrea och lämnat landet illegalt. Migrationsverket menar att de riskerar att utsättas för "behandling som liknar förföljelse".

Den risken tros bestå och därför föreligger hinder för utvisning enligt utlänningslagen enligt tingsrätten, skriver tidningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.