- Foto: Ica/pressbild/Audun Braastad/Scanpix/TT

Student? Så kan du spara pengar under decenniets fattigaste månad: "Tusenlappar"

Se hit unga och studenter! Jul kostar normalt mycket pengar och sedan december är det inte bara julklappar som kan göra hål i plånboken. Här ger vardagsekonomen Magnus Hjemlér handfasta och långsiktiga tips för bättre ekonomi i januari.


Efter jul- och nyår kan plånboken kännas extra tom och i januari är det många som just nu upplever att det är svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Efter att ha spenderat mycket pengar på julens festligheter och därtill mat och dyra julklappar kan det kännas som att det är lång tid till januarilönen.

I början av året brukar spartipsen dundra in från alla håll och kanter. Och det är förståeligt att man känner sig stressad när vissa lyckats vända på slantarna måste andra snabbt lära sig ta tag i ekonomin när den blir sämre.

Men det är enklare än vad du tror om du litar på din förmåga till förändring och utmana gärna en vän, då är det större chans att du lyckas.

Börja handa innan det kärvar sig

Nyheter24 har vänt sig till Magnus Hjelmér, Ica Bankens vardagsekonom för att få handfasta tips som ger vinning i längden om hur du får din ekonomi att gå ihop.

– Risken är att man är lite barskrapad efter jul. Januari brukar ses som årets fattigaste månad men nu kan vi till och med kalla det för decenniets fattigaste månad. Stigande inflation och dyra elpriser har inte underlättat situationen, säger Magnus Hjelmér.

Ett råd Magnus trycker särskilt mycket på är vad du helst inte ska göra, vilket är att låna snabba pengar. Istället bör du se till vad som snabbt kan ge en extra inkomst, en snabb kostnadsminskning till och med februari och mars.

– Många gånger när ens ekonomi går runt känns det som att man ska klara sig och så fortsätter man spendera. Så länge det funkar så kör man på, men det är först den dagen som det tjärvar sig som man börjar förändra sig och då kan det bli tufft.

I grund och botten menar Magnus att vi måste våga förändra och anpassa oss för att vårt handlande så få effekt även i plånboken.

Kartlägg ekonomin och utmana en vän

Brukar du köpa med dig en kaffe på väg till skolan? För att sedan varva det med en pluggfika på stan och middag ute med vänner? Enligt Hjelmér är det småsakerna som i stunden inte känns märkvärdiga att köpa som faktiskt kostar mer i längden.

– Istället kan man mötas hemma hos kompisgänget och minska på restaurangkostnaderna. Man kan spara in hundralappar och tusenlappar genom att pausa nöjeskostnaderna. Sen kan man även sälja sådant man inte använder, frysa gymkort och säga upp abonnemang.

Magnus menar även att det kan vara bra att testa på en köpfri månad, då man ofta inser när man slutar handla att man egentligen klarar sig på det som är mest nödvändigt. 

– Börja med att kartlägga din ekonomi och ta reda på vart pengarna tar vägen. Se över utgifterna och kolla om alla verkligen är nödvändiga. Sätt upp ett sparmål och utmana en kompis som du pratar med varje dag. Det är ett gyllene knep.

Sex snabba spartips du kan börja med

1. Köp begagnat i den mån det går och inventera det du redan har hemma. Finns det kläder eller andra prylar du kan sälja? 

2. Hitta gärna ett extrajobb och då gäller det att inte vara för "petig" då man får ta det som erbjuds så man får ihop extraslanten. Blir ens ekonomi kärvare kan det vara lättare att hitta ett extrajobb istället för att ställa om hela sin ekonomi.

3. Leta efter studentrabatter och våga fråga om butiker eller restauranger har det. Leta även reda på de rabatter som ger långsiktiga effekter – ta din tid och jämför olika priser.

4. Låna studentböcker och var ute i god tid att låna kurslitteratur på bibliotek. Ta med dig matlåda till skolan i stället för att köpa.

5. Sälj oönskade presentkort eller julklappar för pengar.

6. Om du är student och har det svårt att betala din hyra kan du vara berättigad till söka bostadsbidrag.

/
/
Ica
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.