Har du en eller flera hemligheter som du tänkt avslöja efter din död?
Har du en eller flera hemligheter som du tänkt avslöja efter din död? - Foto: A Koolshooter/Pexels/TT

Här är hemligheterna svenskarna vill avslöja på dödsbädden

Bär du på en eller flera hemligheter? Cirka 250 000 svenskar bär mörka och lättsamma hemlisar, som avslöjas när de gått bort.


Ibland kan det vara bäst att hålla tyst om vissa saker. Men att bära på tunga hemligheter kan innebära ett högt pris för både vårt psykiska och fysiska välmående. 

Många svenskar bär på hemligheter som ska avslöjas efter deras död, enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Fonus. Undersökningen visar att nära 250 000 svenskar har en hemlighet som de vill ska avslöjas efter att de gått bort.

Mörka och lättsamma hemligheter

En av många hemligheter som avslöjas under ett begravningsmöte är barn som har dolts av olika anledningar.

– En del blir väldigt glada att man adderar en till person till sitt liv. Sen är det inte alla som reagerar så. En del blir besvikna och kanske lite ledsna för att de känner att de gått bakom ryggen på en, säger Monika Jomfjäll, begravningsentreprenör, till P4 Värmland.

Allt från djupa hemligheter avslöjas till de lite mer lättsamma sådana. Till radion berättar Monika Jomfjäll att det kan handla om att någon avslöjar sitt dolda svampställe eller ett hemligt recept som närstående önskat få ta del av tidigare.

Smakar bäst i hemlighet

Även begravningsentreprenören Conny Sohlberg håller med om att det både är de jobbiga och mer lättsamma hemligheterna som till sist avslöjas:

– Det man vill hemlighålla är bland annat att man har barn som aldrig varit en del av familjen, eller att man har varit gift eller haft ett förhållande.

Men mest är det fina hemligheter som hemliga platser samt ett och ett annat recept till "mormors kolakakor".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!