- Foto: Isabell Höjman/TT/Pixabay

Lista: 8 aktiviteter för dig som vabbar – mysfaktor för dig och ditt barn

Slem, snor och hosta. I början av året är barn under fyra år ofta sjuka. Du som förälder måste därför vabba. Här är tips för februari (vabbruari) som sätter mysfaktor på dagarna du och ditt barn tillbringar hemma.


Under februari brukar vabbandet ha nått sin kulm efter att successivt ökat sedan hösten. Du som förälder kan komma att behöva vistas mer hemma än på jobbet. Under barnets första fyra år är det särskilt vanligt att barnet ofta är sjuk och du behöver vabba. 

Du kan även vabba när du tar hand om ett barn som inte kan gå till förskolan, skolan eller motsvarande på grund av sjukdom

Enligt Försäkringskassan kan du få ersättning för vab i max 120 dagar per år. De sista 60 dagarna kan du bara få ersättning för om barnet är sjukt och inte om du är sjuk. Om ni är flera som vabbar för barnet kan ni dela på vabbdagarna. 

Lista: Vabb-lekar för dig och ditt barn

Har du hamnat i vabb-träsket och dessutom känner att du gjort varenda aktivitet med ditt barn? Har du svårt att få ny inspiration och känner dig dessutom lite vinterdeppig?

Här listar Nyheter24 olika lekar och aktiviteter inspirerat av Mindoktor som du kan göra med ditt barn under perioden ni vistas hemma och kurerar er.

  1. Börja dagen med att planera och för in rutiner likt de från förskolan. Börja dagen med en mini-samling hemma där du berättar vad som ska hända under dagen. Planera även in vila, både för dig och ditt barn.
  2. Anpassa din vab-aktivitet efter ditt barns allmäntillstånd. För en lugnare aktivitet kan ni rita eller läsa, medan en promenad eller att ni bakar passar bättre om ditt barn har mer spring i benen.
  3. Läs för ditt barn, även när de är små. Ofta är det tiden som är problemet, vilket du kan ta igen medan du vabbar ditt barn.
  4. Bygg en sagolik koja! Våga gå loss med hemmets alla kuddar och filtar för att sätta ihop ett mysigt krypin.
  5. Pyssla! Gör gubbar av toalettrullar eller låt ditt barn göra en mask av en papptallrik som du gör hål för ögon, näsa och mun. Testa på klassikern trolldeg, gör eget slajm eller lek med salt och gryn som ditt barn kan göra olika formationer i.
  6. Gör en hinderbana i hemmet! Du behöver inte möblera om hela hemmet, utan välj ett rum eller ett mindre begränsat område.
  7. Ordna skattjakt och göm flera ledtrådar!
  8. Lek smakleken med frukt! Skär upp olika frukter i bitar och låt sedan barnet smaka – samtidigt som barnet blundar! För varje rätt gissning på vad ditt barn smakar på blir det ett poäng.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!