Pizzeriaägaren krävde sin del av personalens lön och hotade en anställd.
Pizzeriaägaren krävde sin del av personalens lön och hotade en anställd. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Stina Stjernkvist/TT

Pizzeriaägare dödshotade sin personal – stäms på en halv miljon

Dåliga arbetsvillkor på en pizzeria i Norrbotten ledde till en konflikt som urartade. Pizzeriaägaren krävde tillbaka tusentals kronor av lönen varje månad från en nyanställd och hotade sedan denne efter att ha sagt upp honom.


Det var i mars i fjol som en 28-årig man fick jobb som pizzabagare på en pizzeria i Norrbotten. Den nyanställde fick en tillsvidareanställning på heltid, vilket motsvarade 40 timmar i veckan. Månadslönen på 22 528 kronor låg cirka 1 000 kronor under kollektivavtalets minimilön. 

Pizzabagaren behövde ett fast jobb för att hans fru skulle få uppehållstillstånd, vilket arbetsgivaren utnyttjade.
Expressen skriver att pizzabagaren ska ha blivit tillsagd att arbeta mellan 9,5 och 11,5 timmar per dag, sex -dagar i veckan, vilket motsvarar 60 timmar i veckan.

Pizzeriaägaren ska enligt en stämningsansökan som hotell- och restaurangfacket lämnat in till Arbetsdomstolen ha beordrat den nyanställde 28-åringen att arbeta mer än det som stod i anställningsavtalet.

Ägaren krävde sin del av pizzabagarens lön

Ägaren ska inte ha betalat något övertidsersättning, istället ska han krävt att få tillbaka mellan 6 000 och 9 000 kronor av pizzabagarens lön – på så vis skulle 28-åringen få behålla jobbet, enligt facket.

Arbetsvillkoren ska ha lett till en konflikt mellan ägaren och pizzabagaren som under sommaren 2022 eskalerade. Chefen ska då ha meddelat kocken att han inte fick arbeta kvar och att han fått alla pengar han hade rätt till. Ägaren ska sedan enligt fackets stämningsansökan ha sagt att han skulle döda kocken om denne kom tillbaka till pizzerian.

Ägaren förnekar däremot alla uppgifter i fackets stämningsansökan och menar att den tidigare anställde ljuger. Facket kräver nu ägaren på totalt över 500 000 kronor i skadestånd.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!