Känner du dig sjuk i samband med mensen? Läkaren reder ut den så kallade "Mensförkylningen"
Att känna sig sjuk i samband med menscykeln är inte ovanligt. - Foto: Pexels

Känner du dig sjuk i samband med mensen? Läkare reder ut den så kallade "mensförkylningen"

"Mensförkylning", är det en grej? Christina Segerholt, specialist i allmänmedicin på Kry reder ut begreppet och fenomenet för Nyheter24.


Är du en av dem som känner sig helt plötsligt sjuk innan eller under mensen? Får du plötsligt halsont, feber, ont i lederna och andra typiska förkylningssymptom? Nej, det är faktiskt inte placebo och nej du är inte ensam! 

Nyheter24 har pratat med Christina Segerholt, specialist i allmänmedicin på Kry som reder ut fenomenet och vad som orsakar att man känner sig sjuk i samband med sin mens. 

"Kroppen reagerar på hormoner"

– Med förkylning så menar vi ju oftast en infektion som är orsakad av ett virus eller bakterie. När man drabbas av förkylning så kan ju en del av symptomen vara väldigt lika det man skulle kalla "mensförkylning", säger hon och fortsätter: 

– Men det som händer är att kroppen reagerar på hormoner, som i sig får en att känna att man håller på att bli sjuk. 

Hon berättat att man kan känna sig trött, illamående, ha ont i kroppen och till och med ha en feberkänsla. Ytterligare förklarar Christina Segerholt att det är relativt vanligt att känna av dessa infektions/förkylnings/influensa-symptom dagarna mellan ägglossning och mens.

Så ja, man kan faktiskt få samma symptom som under en förkylning innan och under mensen och det är fullständigt normalt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!