Det stora frågetecknet: Hjälper Tiktok Nordkorea att sprida sin propaganda?
Nordkorea är världens strängaste diktatur och omvärlden vet mycket litet om vad som händer innanför landets gränser. Arkivbilder. - Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Det stora frågetecknet: Hjälper Tiktok Nordkorea att sprida sin propaganda?

Ett konto dök upp på plattformen Tiktok i februari där en användare till synes verkar lägga ut videor från diktaturen Nordkorea. Kontot har skapat väckt reaktioner och frågetecken kring vem som ligger bakom kontot och dess innehåll.


Användare på Tiktok har den senaste tiden blivit bemötta av videos som uppges vara filmade inifrån Nordkorea. Kontot heter @northkoreanlife och lägger ut videos för att framhäva landets kultur, sevärdheter, och allt annat landet har att erbjuda. Följare får även se hur det "vanliga livet" i landet påstås se ut.

Bryter mot de mänskliga rättigheterna

Men de flesta vet att Nordkorea är världens hårdaste diktatur och väldigt få vet vad som faktiskt försiggår inom landets gränser. Det som har bekräftats är att landet ständigt bryter mot de mänskliga rättigheterna och att medborgarna har väldigt begränsad frihet. 

Därför blir nu många Tiktok-användare rejält förvånade av de många videos som sprids på Tiktok från ett och samma konto. 

Kontot har lyckats få över 200 000 följare och mer än 3,4 miljoner likes sedan den laddade upp sin första video den 9 februari.

Av de 20 videoklipp som har laddats upp hittills har 15 fått minst en miljon visningar. Kontots mest populära video, som beskriver den påstådda kontoinnehavarens morgonpromenad, har lyckats få närmare 30 miljoner visningar totalt.

Andra videor visar upp allt från tunnelbanestationen i landets huvudstad Pyongyang till dess "vackra linbanor".

Möts av skepsis 

Ändå möts videorna, som tydligt försöker framställa Nordkorea som ett fridfullt paradis, med skepsis av Tiktok-användare. Användare som försöker peka på att denna bild av Nordkorea är falsk. 

"Om du skulle göra den här videon svartvit skulle du förmodligen tro att den är från 60-talet", skriver en användare angående en video om landets kollektivtrafik.

I en annan video som visar jordbrukarnas "livsstil på landsbygden" med fridfull pianomusik spelandes i bakgrunden, påpekade en ytterligare användarna också in på landets uppenbara fattigdom.

"De här korna är utmärglade" kommenterar en användare under videon.

En video som skryter om antalet paraplyer som används på gatan i Pyongyang, förlöjligades särskilt hårt.

"Har Nordkorea paraplyer? omg jag flyttar dit nu", skämtade en användare.

"Nordkorea är det enda landet där du kan ha ett paraply woah", skrev en annan användare.

Sprider propaganda

Videorna har skapat många reaktioner och många användare anklagar kontot för att bara vara propaganda. 

Med tanke på banden mellan Nordkorea och Kina, landet där appen grundades, är det rimligt att fråga sig om kontot har blivit artificiellt uppblåst av plattformen.

Forbes rapporterade i januari, att dokument och källor indikerade på att Tiktok använder en funktion som kan "boosta" videos så att de sprids fortare och kan nå önskat antal visningar snabbare. 

Kontot följer inga andra konton, vilket många användare har påpekat som ett bevis för att det hela är ett propagandakonto från diktaturen Nordkorea.

"Helt klar ett regeringskonto, kontot följer ju ingen" kommenterar en användare.

"En titt inuti"

Men det finns även dem som tycker det är intressant att få se lite av vad som föregår sig i det hemligaste landet i hela världen, trots att det bara skulle vara propaganda.

"Ja, jag tror att det är regeringens konto, men det är fortfarande en titt inuti. Även om det är skevt, så är det ändå intressant för mig." skiver en användare. 

Om kontot kommer att leda till att världen börjar se Nordkorea med nya ögon är väldigt osannolikt. Inte minst med tanke på landets tillstånd och nuvarande geopolitiska spänningar. 

Exakt vem kontot tillhör är fortsatt oklart och lär förbli ett stort frågetecken.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!