Matvarujätten Axfood tvingas nu återkalla färdiglagade köttbullar efter att man funnit en farlig bakterie vid en rutinkontroll
Matvarujätten Axfood tvingas nu återkalla färdiglagade köttbullar efter att man funnit en farlig bakterie vid en rutinkontroll - Foto: Heiko Junge & Claudio Bresciani / TT

Matvarujätten tvingas återkalla köttbullar: "Ytterst allvarligt"

Axfood meddelar i ett pressmeddelande att man tvingas återkalla även färdiglagade köttbullar efter att man vid en rutinkontroll funnit bakterien "listeria". Tidigare har man även fått återkalla färska köttbullar.


Ett av Sveriges största matvaruföretag, Axfood, meddelar nu att man återkallar färdiglagade köttbullar från det egna varumärket Garant. 

Nyheter24 rapporterade tidigare om att färska köttbullar fått återkallas. Nu, mindre än en vecka senare, tvingas man alltså återkalla även de färdiglagade från samma märke. 

Det var under en rutinkontroll som bakterien listeria hittades. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande via sin hemsida. 

En allvarlig situation

Företagets kvalitetschef uttalade sig i samband med upptäckten och förklarade att man ser allvarligt i att man på nytt funnit bakterien i mat.

– Vi ser ytterst allvarligt på att listeria på nytt påvisats i köttbullar från leverantören. Vi utreder nu tillsammans med leverantören hur det har kunnat ske, vilka åtgärder de vidtagit och vilka ytterligare åtgärder som är nödvändiga att vidta framåt för att säkra att det här inte återupprepas, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård, i ett pressmeddelande.

I meddelandet framgår det att det är köttbullar med hållbarhet till mitten av mars som påverkas. 

Återkallelsen gäller för Garant färdiglagade köttbullar 350 gram med bäst före-datum 16.03.2023. Sedan tidigare har också samma artikel med bäst före-datum 13.03.2023 återkallats, liksom Garant färdiglagade köttbullar 1 kg med bäst före-datum 12.03.2023”, skriver Axfood.

Köttbullarna har sålts i Axfoods olika butikskedjor – Willys, Hemköp, Tempo, Handlarn och Matöppet – men är nu stoppade.

De som köpt köttbullarna uppmanas i första hand att lämna tillbaka varan till butiken där den är köpt för ersättning.

Bakterien listeria sprids via livsmedel och drabbar både människor och djur. Bakterien är ovanlig att finna i människor och kan vara allvarligt om den drabbar människor med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre. 

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!