Stora störningar i Stockholms pendeltågstrafik under onsdagen.
Det är stora störningar i Stockholms pendeltågstrafik under onsdagen. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Janerik Henriksson/TT

Stora störningar i pendeltågstrafiken – på grund av personalbrist

Det är kaos i pendeltågstrafiken i Stockholm med färre och inställda avgångar på grund av personalbrist, enligt SL.


Alla linjer berörs och resenärer uppmanas till att välja alternativa resvägar, skriver SL på sin hemsida. Med start från i dag körs även hälften av pendeltågen utan tågvärdar, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Personalbristen och växelfelet kan innebära att pendeln kan köra förbi vissa stationer och att resenärer behöver byta tåg. Planen är att flera tågvärdar ska fasas ut och vara helt borta till slutet av sommaren – för att på sikt ersättas av kameror.

– Lokförarna är väldigt upprörda. Det kan vara så att några av lokförarna väljer att ta sig själva ur tjänst, säger Roger Delin, facklig ordförande för ST Pendeln, till tidningen.

Personalbrist och växelfel: "Kapacitetsbrist"

Den som har möjlighet att resa på något annat sätt, till exempel med tunnelbana eller buss, bör således göra det i dag. Den som ska resa med pendeltågstrafiken bör ta god tid på sig och följa trafikläget på SL:s hemsida.

– I dag beror störningarna i trafiken på en kombination av personalbrist och ett växelfel vid Årstaberg som leder till en del kapacitetsbrist. De två felen förstärker varandra och innebär att trafiken är reducerad med ungefär femtio procent. Det märks framför allt i form av oregelbunden trafik och inställda avgångar. På vissa platser och sträckor ersätts delar av trafiken med buss, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL till Nyheter24.

 – Just nu förbereder MTR en trafiklösning som tar höjd för personalbrist även under morgondagen. Den kommer sannolikt innebära att man kan köra lite mer trafik i dag, eftersom man tittar på sätt att kunna köra trafiken mer effektivt även med mindre personal än vanligt.

SL
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!